Ronald Giphart
Ronald Giphart Joke van der Heide

Schrijversavond met Ronald Giphart: 'Van lezen word je een beter mens'

11 maart 2020 om 15:15 Kunst

WOUDENBERG Op humoristische wijze vertelde schrijver Ronald Giphart tijdens de schrijversavond op 9 maart over zijn jeugd, het boekenvak, het belang van lezen, zijn theatershows en zijn passie voor koken.

Joke van der Heide

,,Dit is een beetje vakantie vieren", legde Giphart uit aan de 120 bezoekers van de door de lokale Rotary en bibliotheken georganiseerde avond. ,,Zeker als je het vergelijkt met het geven van een lezing in een boekhandel, waar meestal 13 uitzinnige bejaarden aanwezig zijn of met het vaste stramien waar je je aan moet houden, wanneer je een theatervoorstelling geeft", vervolgde hij. Over die voorstellingen met zijn collega-schrijvers Bart Chabot en de overleden Martin Bril trakteerde hij de aanwezigen op mooie anekdotes. Dat deed hij ook over zijn jeugd. Hij komt uit Baarn en zat op het Baarns Lyceum in de klas met Koning Willem Alexander. Hij vond hem een aardige jongen, die vaak trakteerde op snoep. Op een dag gooide Willem Alexander een drop smiley tegen zijn gezicht net onder zijn oog. ,,Toen mijn vader dit hoorde riep hij dat hij die ouders wel even zou bellen", aldus Giphart lachend.

Op het Baarns Lyceum wilde hij al schrijver worden. Over zijn achtergrond vertelde hij dat zijn vader een gretig boekenlezer was en zijn opa schrijver. Het motto van zijn vader was dat zijn opvoeding geslaagd was wanneer hij schrijver zou worden. De boekenkeuzes van zijn vader hielpen daar niet aan mee. ,,Op je 15de vind je Max Havelaar niet geweldig. Mijn stimulans was toen ik Turks Fruit las en besefte dat dit ook literatuur is. "

Onlangs vertelde een 15-jarige jongen aan hem dat zijn boek zijn leven had veranderd. ,,Dat is mooi. Ik vind het jammer dat er minder gelezen wordt. Van lezen word je een beter mens. Als je leest, ben je de kunstenaar van het boek. Dat is beter dan een film kijken, omdat je zelf je beeld opbouwt." Dat er van hem drie boeken zijn verfilmd vindt hij natuurlijk wel leuk. ,,Vertaald worden vind ik spannend. maar het hoogst haalbare voor mij is, dat ik in 2003 het Boekenweekgeschenk mocht schrijven", aldus Giphart.

Een mooie anekdote over taal en het jargon van de jeugd was dat hij met Remco Campert in een restaurant zat. Naast hun zaten twee meisjes die de kreeftenbisque 'gruwelijk' vonden. Toen Remco Campert vroeg wat ze bedoelden, vertelde zij dat ze de bisque geweldig vonden, 'vies lekker' zelfs.

Toen hij een boek over een sterrenkok wilde schrijven, besloot hij in de horeca te gaan werken om zich 'in te lezen'. Koken is vervolgens zijn hobby geworden en heeft geleid tot het schrijven van meerdere kookboeken samen met zijn vrouw, die al eerder met recepten bezig was. Vriendschap is voor hem belangrijk. Zijn boek 'Alle tijde' gaat hierover en vooral of die vriendschap overleeft als je ouder wordt. Dat zijn studievrienden, behalve hij, vlak voor de val van de muur naar Berlijn afreisden, is een autobiografisch element. ,,Daar had ik later spijt van. Het voordeel voor een schrijver is dat je er over kan schrijven alsof je het mee hebt gemaakt." Van complimenten wordt hij ongemakkelijk. Hij schrijft het boek voor zichzelf. Met Kluun is hij bezig met een boek over het WK 2022 en het Nederlands elftal. Een boek over zijn moeder, die 25 jaar geleden overleden is, komt er ook aan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie