College B&W: alleen ruimte voor uitbreiding Olijfboom en Wartburg

10 maart 2020 om 06:19 Onderwijs

WOUDENBERG De gemeenteraad neemt op 26 maart een besluit over het Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor de basisscholen. Gezien de financiele situatie van de gemeente stelt het college van B&W voor om alleen te kiezen voor uitbreiding van de Olijfboom en Wartburg in 2021.

Het aantal leerlingen stijgt op deze scholen veel meer dan verwacht bij de herhuisvestingsplannen in 2014, die leidde tot renovatie, uitbreiding en samenvoeging van scholen. Wethouder Pieter de Kruif stelde toen dat er een afgewogen voorstel voor het basisonderwijs voor de komende veertig jaar lag. De cijfers laten nu en voor de toekomst een ander beeld zien.

EXTRA UITGAVEN Daarom wordt voorgesteld dat de Olijfboom een uitbreiding krijgt van 550 m2 voor 350 leerlingen en de Wartburg van 400 m2 voor 450 leerlingen. Of het renovatie of vervangende nieuwbouw wordt zal bepaald worden aan de hand van een 'businesscase'. Deze wordt in 2020 opgesteld. Na de vaststelling van de leerlingenprognoses in oktober 2020 wordt een definitief besluit genomen. Het plan leidt vanaf 2022 tot jaarlijks 47.000 euro extra uitgaven op onderwijshuisvesting.

NIET HAALBAAR Vanuit de schoolbesturen was er ook de wens voor renovatie van de Koningin Julianaschool en renovatie of vervangende nieuwbouw voor de Griftschool. Deze extra investeringen, oplopend van 75.000 tot 200.000 euro per jaar, zijn op dit moment voor de gemeente 'financieel niet haalbaar'. In 2026 en 2031 zal hierover verder besloten worden.

Voor de Jan Ligthartschool zal gekeken worden of de school na 2021 nog recht heeft op uitbreiding. Hiervoor kan eventueel het bestaande noodlokaal gebruikt worden. Dit zal afhangen van de prognoses, die volgens het schoolbestuur voor beide scholen in 2025 dalen naar 332 leerlingen, terwijl het externe bureau dat de gemeente begeleidt in 2025 komt tot een prognose van 400 leerlingen. Wethouder Marleen Treep legde uit dat het externe bureau gegevens over gemeentelijke verwachtingen als woningbouw meeneemt in haar prognoses. Dit wordt bevestigd door het schoolbestuur. Dat gaat uit van de huidige inschrijvingen en begroot om die reden voorzichtig. De gemeente verwacht niet dat er een extra school zal komen door nieuwbouwplan Hoevelaar.

TE KRAP De scholen vinden het besluit van het college 'jammer, maar wel begrijpelijk'. Voor de Jan Ligthartschool is het schoolbestuur (STEV) blij met de opening. De planning voor mogelijke nieuwbouw of renovatie van de Griftschool sluit volgens hen aan bij de afschrijving van het pand. Directeur Henno Koelewijn (Koningin Julianaschool) hoopt dat de plannen in 2026 doorgaan. ,,Wij vragen ons af wat er gebeurt als het geld er dan niet is", geeft hij aan. Het besluit betekent dat de school de komende jaren geconfronteerd zal worden met hoge onderhoudskosten. Marianne Meerveld, directeur van de Olijfboom, heeft een voorkeur voor uitbreiding naast de school en niet voor een extra verdieping op het pand. ,,Met het huidige aantal leerlingen is het schoolplein al te krap en moet er in ploegen gebruik van gemaakt worden.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie