Kinderen genoten achter het stuur van een brandweerwagen.
Kinderen genoten achter het stuur van een brandweerwagen. Hannie van de Veen

Bezoekers 'kijken hun ogen uit' bij Woudenbergse brandweer

3 maart 2020 om 13:07 Maatschappelijk

WOUDENBERG Woudenbergers konden zaterdagochtend op de koffie bij de plaatselijke brandweer. Brandweercommandant René Mulder liet de bezoekers de brandweerkazerne zien waar alle rode wagens stonden te pronken en veel spullen getoond werden.

Bijna tachtig mensen, waaronder ook bewoners van Reinaerde en veel ouders met jonge kinderen, kwamen kijken. Met koffie, thee, limonade, koekjes en chocola luisterden zij in de kantine eerst naar de uitleg van René. Vooral de film over een uitruk en de haast daarbij maakte indruk waardoor vragen pas tijdens de rondleiding kwamen.

Behalve brandweermannen waren er ook jeugdbrandweerleden en vrouwen uit het korps. De jeugd rukt niet uit, maar wordt opgeleid om met alles te werken. Woudenberg is trots op hun zes vrouwen omdat zij andere vaardigheden hebben dan mannen. Vrijwillig brandweerman ben je naast je werk. Vooral de chauffeurs zijn belangrijk. Bij een melding via de meldkamer voor politie en brandweer zijn ze binnen vier minuten op pad. Dat kan honderd tot honderdvijftig keer per jaar elk moment gebeuren. Bezoekers werden gewaarschuwd aan de kant te gaan bij een melding. Om de benodigde wagens te bepalen wordt de melding ingeschaald.

Woudenberg hoort bij de Veiligheidsregio Utrecht. Burgers hebben recht op de snelste hulp dus dat is niet automatisch een Woudenbergse wagen. Alle wagens hebben dezelfde indeling zodat iedereen er mee kan werken. Elke wagen is gespecialiseerd: voor natuurbranden, maar ook een haakarmvoertuig om een bak met ademlucht of bronpomp af te zetten. Natuurbranden, in 2018 was dit 68 keer, worden samen met 'de buren' geblust. Woudenberg is gespecialiseerd in het redden van vee en grote dieren, wat 10 tot 15 keer per jaar nodig is. De meeste meldingen zijn technisch: een kat die al 24 uur in een boom zit, wateroverlast, omgewaaide bomen, gevaarlijke stoffen maar ook reanimaties met de AED. Iedereen keek de ogen uit en mocht ook in de wagens gaan zitten.

Overal in de kazerne was het druk
Het was best hoog om in de wagens te klimmen.
Twee jeugdbrandweerleden
Veel bezoekers in de brandweerkazerne
René Mulder geeft uitleg en ook Ina Muller is aanwezig
Kinderen klommen zelfs op het haakarmvoertuig
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie