Drie jonge talenten mogen tijdens de Open Atelier Route exposeren.
Drie jonge talenten mogen tijdens de Open Atelier Route exposeren. Hannie van de Veen

'Geweldig om je in vrijheid te kunnen uiten'

29 februari 2020 om 07:04 Kunst

WOUDENBERG Drie jonge kunstenaars kwamen vorige week zaterdag met hun moeders naar de Kunstbroedplaats aan de Postweg 7 in Achterveld. Eén kunstenaar moest verstek laten gaan. Deze jonge talenten mogen binnenkort tijdens de Open Atelier Route gratis exposeren bij deze Kunstbroedplaats.

Evelien Kooloos heeft sinds haar verhuizing in de Kunstbroedplaats haar nieuwe atelier en ook verschillende andere kunstenaars maken net als Evelien Kooloos zelf gebruik van deze ruimte om te exposeren tijdens de OAR op 18 en 19 april zoals Jan Hamersveld, Gerard Hilderink en fotograaf Rina Herder. Daardoor is er dan een boeiend geheel van schilderijen, fotografie en beeldhouwkunst te zien.

TIPS De drie jonge talenten kregen van Evelien een workshop aangeboden. Daarbij kregen ze ook allerlei tips waar ze als pas beginnend kunstenaar nog niet aan gedacht hadden: aanwezig zijn en gastvrij zijn door iets te eten en te drinken aan te bieden, presenteer je werk verzorgd, ingelijst en ondertekend en leg visitekaartjes neer.

Net als Evelien stimuleerden ook de moeders de meisjes om hun talent verder te ontwikkelen. Ze konden nu ieder een werkstuk maken van 50x50 cm of samen met hun moeder een werkstuk van 50x ]100 cm. Voordat ze begonnen met schilderen werd eerst een voorstelrondje gedaan omdat de meisjes elkaar niet goed kenden.

KIJKEN Sjalène Hijmissen weet al dat ze graag animator wil worden. In een schrift tekent ze veel ideeën of wat ze tegenkomt. Sinds kort heeft ze les. Evelien complimenteert haar met het vele werk in haar schrift: ,,Hoe meer je tekent, hoe beter je gaat kijken en dat is heel belangrijk."

Maaike Wijnen probeert via social media, een website en LinkedIn al bekendheid te krijgen. Ze volgt een opleiding aan Nimeto. Daar leert ze verschillende technieken en is ook bezig met tekenen op glas. Ze vindt het lastig dat ze op school niet met optimale producten kan werken.

Suzanne Brouwer deed ook vorig jaar al een keer mee aan de Open Atelier Route. Toen exposeerde ze met andere jonge talenten in de Roskam in Achterveld: ,,Ik vond het erg stimulerend om mijn werk aan zoveel mensen te laten zien. Er kwamen op beide dagen honderden bezoekers en iedereen gaf me complimenten."

Suzanne schildert het liefste honden omdat ze gek is op honden. Ze heeft er al tientallen geschilderd. Een enkele keer is ook een poes of een ander huisdier aan de beurt. Meestal kiest ze lichte kleuren. Ze is inmiddels gespecialiseerd in het weergeven van een vacht en laat ook de achtergrond daar mooi bij aansluiten.

Sjalène en Suzanne hebben ook bij Riet Smal al een workshop gevolgd en toen allebei met dezelfde kleuren met een Amsterdam-kwast totaal verschillende werkstukken geschilderd die mooi bij elkaar passen. Ook deze werkstukken zullen te zien zijn tijdens de OAR op 18 en 19 april. Na het voorstelrondje kwam het thema aan de beurt. 'Vrijheid' was voor hen een abstract begrip en daar moesten ze goed over nadenken. Wat betekent vrijheid voor ons in deze tijd?

ALLES MAG Evelien: ,,Ik vind het geweldig dat we ons in vrijheid kunnen uiten. Niets moet maar alles mag. Ik voel me vrij in mijn schildersatelier. Daar ben ik dankbaar voor.'' Voor Sjalène Hijmissen, die dit jaar voor het eerst meedoet aan de OAR, betekent vrijheid dat ze haar eigen mening mag hebben en mag zeggen wat ze denkt. Bij deze OAR is er door het werk van de kunstenaars voor alle bezoekers veel gelegenheid om na te denken over het thema Vrijheid. Daarmee biedt de OAR een belangrijke bijdrage aan de viering van de bevrijding 75 jaar geleden.

Op dit moment zijn er al werkstukken van de OAR-kunstenaars te zien in de kunstetalage in het leegstaande winkelpand aan de Voorstraat in Woudenberg. In maart zijn de jonge talenten aan de beurt om hier hun werk te laten zien. Op vrijdag en zaterdagmiddag is er tussen 14.00 en 16.00 uur gelegenheid de kunstenaars te spreken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie