Jasmijn, Nash, Ursula en Peter bij de dierenambulance.
Jasmijn, Nash, Ursula en Peter bij de dierenambulance. Hannie van de Veen

'Lokaal zoekteam werkt sneller'

26 februari 2020 om 07:01 Maatschappelijk

WOUDENBERG De Dierenambulance Woudenberg en omstreken werkt sinds kort samen met de Hondenzoekgroep Woudenberg en omstreken. Deze hondenzoekgroep werkt ook samen met de zoekgroep in Ede met dezelfde vrijwilligersleiding.

Jasmijn Strootman van de dierenambulance: ,,We zijn trots op de samenwerking tussen de hondenzoekteams, want als dierenambulance kunnen we geen vermiste of weggelopen dieren opsporen. Deze zoekgroep kan dat wel. Nu staan we sterker. We hadden al contact met de Dierenambulance Gelderse Vallei. Landelijk waren er wel zoekteams, maar lokaal werken die beter omdat je je eigen regio goed kent. Omdat Woudenberg nu ook onder dit zoekteam valt is de naam aangepast. De logo's van de zoekteams zijn hetzelfde."

De hondenzoekgroep bestaat uit vrijwilligers zoals Peter en Ursula Zijlmans. Hun doel is vermiste honden te herenigen met hun baasje. Peter zorgde altijd al voor loslopende honden en kwam zo bij de landelijke zoekgroep terecht. Na drie jaar richtte hij met zijn vrouw in Ede zoekteam Gelderse Vallei op. ,,Je kent je eigen gebied goed. Dat werkt sneller en effectiever dan over grote afstanden, maar we trekken geen strakke grenzen. In ons hele zoekgebied zoeken we nog helpers. Dat hoeft niet fysiek, maar kan ook in de app of via social media. Elke vermissing of loslopende hond zetten we in de app zodat iedereen kan uitkijken. Meldingen komen daar ook in. Die lokale betrokkenheid werkt goed."

Hun werk blijkt een specialisme. ,,Een vermiste hond wordt bang en gaat zwerven en in steeds grotere cirkels lopen. Als je er achter aan gaat ontstaat een niet te doorbreken paniek en trekken ze vanuit een basisinstinct nog verder. Ze gedragen zich dan als wilde dieren en herkennen zelfs hun eigenaar niet meer. Via de app en van vrijwilligers komen er meldingen over de hond. Zo brengen we zijn route in kaart en lokken hem met eten of kleding met de geur van de eigenaar. Vaak keren ze terug naar de plaats van vermissing, maar ze kunnen zich ook in het wild in leven houden. Thuis kunnen mensen hun deur open zetten. Soms volgt een speurhond de route en maken ze een gecamoufleerde voerplek met camera's. Als de hond daar twee keer komt, blijft hij wel en plaatsen we een vangkooi. We leiden dan met lekkernijen geursporen naar de kooi. We werken samen met politie, brandweer, BOA's en Rijkswaterstaat.''

,,Het is onvoorspelbaar wat er op een dag gebeurt. Vanaf 2013 is chippen en registreren voor honden verplicht. Voor katten promoten we dat ook. Ze lopen vaak los buiten en krijgen voer van anderen. We richten ons op honden. Bij wild, reeën, egels of eekhoorns adviseren we wel maar mensen moeten er van af blijven. We zijn 24 uur per dag in actie en lenen als dierenambulance nu een ambulance van Dierenlot erbij."

Mailen of bellen kan bij vermissing, maar ook uit interesse: hzwo@ziggo,nl of 0628718926 of Facebook. RekeningnummerL NL47ABNA0490552285 t.n.v. Hondenzoekgroep.

Jasmijn, Nash, Ursula en Peter bij de dierenambulance
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie