Coby van de Lagemaat met de Solex.
Coby van de Lagemaat met de Solex. Hannie van de Veen

In lange leren jas op Solex in de klas

24 februari 2020 om 13:34 Onderwijs

WOUDENBERG Het eerste onderwerp dat bij de Olijfboom in het kader van het nieuwe Jeelo-onderwijs aan de beurt kwam was geschiedenis. Dit eerste Jeelo onderwerp werd vrijdag afgesloten met een kijkochtend.

Er deden vier groepen van in totaal honderd kleuters en tweehonderd opa's en oma's mee. In de kleuterklassen kreeg het thema 'Vroeger' vorm doordat allerlei gebruiksvoorwerpen uit vroeger tijden in de klassen waren neergezet en werden besproken. Opa's en oma's kwamen in de klassen vertellen hoe ze die voorwerpen vroeger gebruikten of waar ze voor dienden. Zo waren er een oude bakelieten telefoon, een koffiemolen om koffiebonen te malen voor het koffiezetten, een typemachine, een weegschaal, een kleine wastobbe en veel grijs gewolkt emaille te zien. Maar ook demonstreerde een fotograaf zijn oude fototoestel met filmpje en vertelde dat dat ontwikkeld en afgedrukt moest worden voordat je foto's had. Iemand had zelfs een wespennest meegenomen.

Coby van de Lagemaat van Solexverhuur kwam met een solex de klas in en had zich daarvoor in bijpassende kleding gestoken: een lange leren jas en een oude helm. In de huishoeken van de kleuterklassen was kleding van vroeger neergelegd zodat kinderen zich daarmee konden verkleden en zich in vroeger tijd konden wanen.

De onderwijsassistentes liepen af en aan naar de lokalen, de hal en de gymzaal met schalen pannenkoeken. Deze waren van tevoren al door moeders gebakken. Er was gerekend op twee tot drie pannenkoeken per persoon.

Binnenkort mag groep 8 een pannenkoekenfeest voor de oudere kinderen verzorgen.

In de gymzaal.
Een opa legt uit en laat zien hoe je vroeger foto's maakte
Coby van de Lagemaat met de Solex.
zo telefoneerde je vroeger.
Afbeelding
Ook de hal van de school zat goed vol.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie