Onverwachte lastenverzwaring voor veel Woudenbergers.

9 februari 2020 om 13:43 Maatschappelijk Deel je nieuws

Geheel onaangekondigd viel op 3 februari bij een groot aantal Woudenbergers een aanslagbiljet gemeentelijke belastingen betreffende de rioolbelasting voor hun garagebox over het jaar 2019 op de deurmat. Een belasting die tot dat moment nooit op het aanslagbiljet is voorgekomen en bij de betrokkenen voelt als een groot onrecht. Dit bleek ook uit het feit dat de gemeente die dag telefonisch niet meer bereikbaar was.

Om u een beeld te geven welke bedragen hiermee gemoeid zijn.
Voor een normale woning bedraagt de rioolheffing voor 2019
144,14 euro voor de eigenaar en 72,04 euro voor de gebruiker. Dus in totaal 216,18 euro.
Voor een garagebox, drie muren met een deur en een dak erop en in een aantal gevallen geen rechtstreekse aansluiting op het riool wordt hetzelfde bedrag in rekening gebracht.

Waarschijnlijk is bij de totstandkoming van deze extra belasting niet gedacht aan het feit dat het bezit van een garagebox in veel straten een oplossing is van het parkeerprobleem, waar we in Woudenberg ook steeds meer te maken krijgen.

Bijna iedereen weet nog dat bij de vaststelling van het WOZ tarief voor 2019 een fout is gemaakt. Omdat deze fout lopende het jaar niet hersteld kon worden gaf Wethouder Anita Vlam aan dat pas bij de vaststelling van de tarieven voor 2020 de gemeente tot een aanpassing kan komen.

Zie artikel “Burgers betalen te veel OZB”, op 20-03-2019 en “Woudenberg compenseert te hoog ozb-tarief”, op 08-06-2019.

Correctie tijdens het jaar was dus niet mogelijk. Een naheffing van een in veel gevallen onterechte belasting blijkbaar wel.

Ik verwacht dat de gemeente de komende weken druk zal zijn met het behandelen van de bezwaarschriften. Op welke manier de correctie van de in 2019 gemaakte fout in dit jaar zal plaatsvinden, zal binnenkort blijken.

Sjaak Spee

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie