Van links naar rechts Duke van Essen, Greet Vink, Berry Vink, Bianca Vink, Cees Vink en Henk van Essen. Café De Zwaan is overgegaan in café Bar Gezellig.
Van links naar rechts Duke van Essen, Greet Vink, Berry Vink, Bianca Vink, Cees Vink en Henk van Essen. Café De Zwaan is overgegaan in café Bar Gezellig. Edward Doelman

'Prachtig dat het café in de familie blijft'

4 februari 2020 om 20:00 Zakelijk

RENSWOUDE Onder grote belangstelling werd afgelopen zaterdag in Renswoude café Bar Gezellig als opvolger van café De Zwaan geopend. Daarmee gaat het ruim 207 jaar etablissement aan de Dorpsstraat 118 een nieuwe toekomst tegemoet. ,,We vinden het prachtig dat het in de familie blijft."

 

Edward Doelman

 

Bij binnenkomst kun je het niet missen. Aan twee wanden hangen pontificaal twee zwart-witfoto's. Naar verluidt staat op één van de foto's de grondlegger van de Renswoudse horeca. In 1813 werden de deuren van De Zwaan, sinds zaterdag overgegaan in Bar Gezellig, voor het eerst geopend. ,,Kijk naar die flaporen", lacht Henk van Essen terwijl hij naar één van de foto's loopt. ,,Dat kan niet missen dat het familie van ons is."

Henk en Duke van Essen beleefden zaterdag hun vuurdoop als café-eigenaar. Na een grootscheepse renovatie, op touw gezet samen met pandeigenaar Cees Vink, ging Bar Gezellig eindelijk open. Het leverde een volle kroeg op. Verspreid over de dag kwamen honderden Renswoudenaren sfeer proeven, tot vreugde van de nieuwe eigenaren. ,,Het was een gekkenhuis, een prachtige start van dit avontuur."

De twee grote foto's aan de wanden trekken uiteraard de aandacht. Daarmee geven Henk en Duke van Essen ook aan dat ze waarde hechten aan de rijke historie. Al ruim twee eeuwen is de uitspanning aan de Dorpsstraat een ontmoetingsplek voor veel Renswoudenaren.

Over de beginjaren is niet zoveel bekend, vertellen Cees en Greet Vink. Zij vormden de zesde generatie en runden van 1968 tot 1999 De Zwaan. ,,We namen het toen over van mijn ouders", vertelt Cees Vink. ,,In de jaren zestig en zeventig had je in deze omgeving natuurlijk niet zoveel vertier als nu. Ook op televisie was het aanbod veel kleiner. In die tijd ging je dan naar het café, waar je de laatste nieuwtjes hoorde en de avond doorbracht."

Cees Vink weet dat in de jaren zestig en zeventig de maatschappij rap veranderde. ,,Mijn ouders hebben nog meegemaakt dat de dorpelingen aan de bar zaten en de boeren, die alleen op zaterdagavond kwamen, slechts aan een tafeltje mochten zitten. Dat kun je nu niet meer bedenken, maar was in de tijd van mijn ouders de gewoonte."

DANSAVONDEN Cees en Greet Vink bewaren warme herinneringen aan hun tijd als café-eigenaren. ,,De dansavonden waren ook ontzettend gezellig. Jouw moeder kon er ook wat van", lacht Greet terwijl ze naar Henk van Essen wijst. Cees en Greet Vink zijn de oom en tante van Henk van Essen. Ondertussen is Henk weer de oom van zijn compagnon Duke van Essen. ,,De familiebanden zijn voor buitenstaanders misschien wat ingewikkeld", lacht Duke. ,,Maar we hebben een hechte familie."

De 22-jarige Renswoudenaar raakte enthousiast toen zijn oom Henk het plan opperde om samen de kroeg te gaan draaien. ,,We hadden het er al vaker over gehad. Wij hebben natuurlijk gekozen voor een nieuwe naam en hebben het pand een flinke opknapbeurt gegeven, maar wij zien zeker toekomst voor een café in Renswoude. We willen er wat moois van maken."

SOCIALE MEDIA De twee zijn de opvolgers van Berry en Bianca Vink, die juist vanaf 1999 De Zwaan overnamen van Cees en Greet Vink. ,,Toen wij in 1999 begonnen, was er natuurlijk al wel internet, maar de kroeg was de plek waar jonge en oude mensen samenkwamen. Dat was nog vanzelfsprekend. Inmiddels ligt dat wel anders. Door sociale media is het niet meer nodig om af te spreken in een kroeg. Je bent al op de hoogte van wat iedereen afgelopen week heeft meegemaakt", schetst Bianca Vink.

Zij legt uit dat de functie van De Zwaan veranderde. ,,Ook kwamen natuurlijk het rookverbod en de verhoging van de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol, van 16 naar 18 jaar. Ook dardoor hebben veel cafés in kleinere dorpen het lastig gekregen", haakt haar man Berry Vink in. Hij koestert het driedaagse feest in 2013 ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan. ,,Die dagen, met een groot darttoernooi, een stiletto-run en ook diverse deejays van de radio die kwamen draaien, waren fantastisch. Daar zag je dat het café ook nog heel belangrijk gevonden wordt door de mensen hier."

Na twintig jaar besloten Berry en Bianca Vink dat het mooi was geweest. ,,Alleen hadden zij geen opvolgers. De kinderen van Berry en Bianca, onze kleinkinderen, kunnen goed leren en gaan wat anders doen", weet Cees Vink. Hij kreeg de kans om het pand te verkopen, maar besloot dat niet te doen. In dat opzicht was het plan van Henk en Duke van Essen een mooie oplossing. ,,We vinden het al prachtig dat het in de familie blijft", benadrukken alle partijen.

TERRAS Henk (38) en Duke (22) van Essen hebben grote plannen voor Bar Gezellig. ,,We beginnen nu met draaien van het café, maar het is de bedoeling dat we later ook het terras vernieuwen. Voor de vele fietsers en wandelaars is hier pauzeren, midden in het dorp, een mooie plek. We denken ook aan het serveren van een lunch of daghap." Ook op andere manieren gaan ze de verbinding zoeken. Ze denken bijvoorbeeld aan een pubquiz en sport. ,,Met z'n allen een belangrijke voetbalwedstrijd of de Formule 1 kijken. We zijn natuurlijk geen echt sportcafé, maar op die manier proberen we wel de verbinding te zoeken."

Ook is Bar Gezellig zo ingericht dat het mogelijk is om er besloten feestjes of vergaderingen te houden, terwijl het café gewoon open is. ,,We maken de drempel zo laag mogelijk", benadrukt Duke van Essen. ,,We willen de huiskamer van het dorp worden."

Duke (22) en Henk (38) van Essen: ,,We proberen de verbinding te zoeken met het dorp.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie