Vrijheid en harmonie

29 januari 2020 om 17:53 Column

Wat een bijzondere combinatie: ons harmoniegezelschap Fidelio bestaat 125 jaar en we vieren 75 jaar vrijheid! 2020 staat in het teken van deze jubilea. Op dinsdag 5 mei komt alles prachtig bij elkaar als de Bevrijdingsdag wordt afgesloten met een Bevrijdingsconcert door Fidelio en het Groot Projectkoor Woudenberg.

Fidelio is opgericht in 1895: het jaar van de ontdekking van de röntgenstralen en van de eerste auto die in Nederland reed. Het initiatief voor het harmoniegezelschap kwam van de zoon van de burgemeester, J.B. de Beaufort junior, samen met de rentmeester van de familie Hooft en A. van Kolfschoten namens de Woudenbergse landbouwgemeenschap. Mooi om te zien dat initiatieven uit de samenleving in de Woudenbergse genen zitten. Die eigenschap is anno 2020 nog springlevend!

KIPPENVELMOMENT Elk jaar beleef ik het trompetsignaal door Fidelio voorafgaand aan de twee minuten stilte op 4 mei als een kippenvelmoment. Met nabestaanden en steeds meer Woudenbergers staan we rond het monument aan de Voorstraat.

Na het trompetsignaal volgt de stilte en zijn we samen met heel Nederland met onze gedachten bij de hoge prijs van vele mensenlevens die voor onze vrijheid betaald is. De stilte wordt doorbroken door het luiden van de torenklok en het zingen onder begeleiding van Fidelio.

SAMENVOEGEN Fidelio is een harmoniegezelschap, best een ouderwets woord. Het begrip harmonie komt van het Griekse woord ‘harmottoo’: samenvoegen. Wat een mooie functie van Fidelio om in de Woudenbergse samenleving ook die rol te spelen. Het bij elkaar brengen van mensen die graag muziek maken en met die muziek iets willen betekenen voor Woudenberg.

AFGESTEMD Dus 125-jarige: houd dat ouderwets klinkende woord maar vast, want dat samenvoegen is ook in 2020 hard nodig. Om in vrede en vrijheid te leven is harmonie nodig. Zoals muziek maken ook niet lukt zonder te oefenen, alleen en met elkaar en instrumenten op elkaar afgestemd moeten worden.

VRIJHEID EN HARMONIE Kortom het is net de samenleving. Juist in het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren, is het goed om zo met elkaar samen te leven. Je kunt best eens uit de toon vallen of merken dat je niet afgestemd staat op elkaar.

Laten we net als Fidelio blijven oefenen om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. Vrijheid en harmonie zijn niet los van elkaar verkrijgbaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie