Peter en Ria van Loon organiseren vele activiteiten in Woudenberg.
Peter en Ria van Loon organiseren vele activiteiten in Woudenberg. Hannie van de Veen

Ria van Loon: 'Ik stop met SWO-bestuur, niet met de Soos'

28 januari 2020 om 16:45 Mensen

WOUDENBERG Al vanaf 1984 is Ria van Loon als vrijwilliger actief bij de Sociëteit of Soos en andere activiteiten voor senioren. In 1986 werd ze algemeen bestuurslid en volgde later Bep van der Mijl op als secretaris. Voor veel ouderen is zij het vertrouwde aanspreekpunt hierbij. Sinds haar man Peter in 2005 met pensioen ging als verkeersonderzoeker bij de gemeente Den Haag hielp hij mee.

Ria van Loon: ,,Ik ben op mijn drieënveertigste bij Janny van Baaren begonnen in het Verenigingsgebouw, waar nu de Schans staat. Dankzij Peters steun kan ik dit werk nu ik 80 ben nog altijd doen. De Soos zit nu in de grote zaal van de Schans. Hoewel ik vergaderen altijd leuk vond, stop ik nu met het SWO-bestuur, maar niet met de Soos. De communicatie loopt niet zoals ik verwacht had. Ik voel me buiten spel staan. Met Erny de Wildt werkte ik prima samen. Met liefde en veel plezier hebben we het samen met Peter al die jaren gedaan. Na Erny werd Tineke Smallenbroek ouderenwerkster. Ze ging later naar coöperatie de Kleine Schans. Toen verloor ik het plezier in het vergaderen en voelde ik me minder betrokken bij de organisatie. Ik ben als enige over van het Soosbestuur uit 1986. Ik voel er niet voor in het bestuur van de SWO te zitten waar ik weinig kan betekenen of beslissen. Ik zorg alleen voor praktische zaken, zoals een bos bloemen voor iemand kopen. Voor het bestuur is mijn vertrek jammer, want daarmee verliezen ze alle know-how van ruim dertig jaren. Ik weet dat we door de toenemende ouderdom geen 96 leden meer kunnen hebben zoals bij de start, maar voor de mensen die er komen is de Soos heel belangrijk. Voor hen is de sociëteit op woensdag 'heilig'. Met mijn activiteiten hoop ik nog lang door te kunnen gaan. Ouderen boeien me vanwege hun levenservaring."

ERKENNING Voor al die activiteiten kreeg Ria in 2003 een lintje. Toen de SWO in 2013 een moeilijke periode doormaakte, kwam Ria met Liekele Hoekstra in het SWO-bestuur. In dat jaar kreeg ze een oorkonde voor de bingo-morgen die ze samen met het Oranjecomité en de gemeente voor ouderen verzorgt op Koningsdag. Van het Nationaal Comité inhuldiging kreeg ze bij de troonswisseling op 30 april 2013 de Oranje Strik. Ria: ,,Dat voelde als een officiële erkenning voor vele jaren organiseren van die oranje-bingomorgens en andere activiteiten van de Soos. We blijven die bingomorgens in de Schans samen met onze helpers nog met veel plezier doen, maar als ik stop zijn er waarschijnlijk geen opvolgers. Voor het Oranjecomité is het plezierig dat wij dat organiseren."

Ria en haar man Peter organiseren naast de koningsmorgens in de Schans, zoals het coördineren van koersbal, sinds januari 2009 helpen bij de maandelijkse avonden van het Alzheimercafé van Erny de Wildt, Tafeltje Dekje sinds 1979, broodmaaltijden, helpen bij de vrijwilligersmiddagen voor 75-jarigen, al tien jaar de zaal versieren en een kerstboom neerzetten voor kerstactiviteiten van allerlei groepen in die zaal. Sinds begin jaren negentig is Ria lid van de deelnemersraad. Daarnaast was Ria tien jaar betrokken bij de EHBO en hielp jarenlang bij zorgcentrum Groenewoude en de dagopvang met koffieschenken en spelletjes doen.

In 2019 werd ze daarom gekozen tot Haan van het Jaar. Haar motto is: ,,Het leven draait niet om rijk, populair of hoog opgeleid zijn, maar om liefdevol, vriendelijk en echt zijn".

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie