De christelijke boekhandel van Droogendijk
De christelijke boekhandel van Droogendijk Hannie van de Veen

'Steeds meer leegstand in winkelcentrum Woudenberg'

23 januari 2020 om 07:00 Winkels

WOUDENBERG Tot grote ontsteltenis van veel Woudenbergers neemt het aantal lege winkelpanden in het dorp steeds meer toe. In de Dorpsstraat en de Voorstraat, die het dorp van oudsher in twee delen scheidden, zijn veel lege etalages te zien, wat het dorp geen gezellige aanblik geeft en niet uitnodigt om te gaan winkelen. Juwelier Salters, groentewinkel Kooiman en Top1Toys verdwenen, Flowers Only functioneerde maar kort, de sportzaak/dierenzaak werd herenkledingzaak, komend jaar gaan Zeeman en Takko dicht en het voorlopig laatste slachtoffer onder de zelfstandige winkeliers is christelijke boekhandel Droogendijk die eind februari de deuren sluit.

René Droogendijk vertelt over het sluiten van zijn zaak. ,,Toen de Voorstraat drie jaar geleden open lag vanwege wegwerkzaamheden begonnen ons klantenbezoek en de verkoop al terug te lopen. Dat is niet meer goed gekomen en zelfs blijven dalen toen de weg weer bruikbaar was. Doordat er zoveel panden leeg staan, lopen mensen je winkel sneller voorbij. Je verdwijnt uit de dagelijkse loop van de boodschappen. Volgens mij is de verkeerssituatie hier ook debet aan doordat die niet optimaal is. Een klant moet veel moeite doen om van de ene kant van het dorp naar de andere kant te komen. Vroeger waren Voorstraat en Dorpsstraat doorgaande wegen van Zeist naar Amersfoort of Scherpenzeel waarlangs de winkels ontstonden, maar sinds de paal midden in de weg geplaatst is en de afgesloten gedeelten en éénrichtingsverkeer de winkelstraten scheiden, is winkelen een stuk lastiger geworden. Het centrum is verdwenen. Dat houdt klanten thuis en als ze eenmaal gewend zijn aan gemakkelijk of goedkoop online bestellen of elders inkopen, doen ze dat steeds vaker zo en daalt de omzet. Wij starten in de vierde week van januari onze opheffingsuitverkoop van restanten tegen flinke kortingsprijzen."

Als reden voor het verdwijnen van het grote aantal winkels uit het dorp is te horen dat de huurprijzen van de winkelpanden steeds maar stijgen terwijl de omzet daalt door online shopping. Zelfs bloemen worden online besteld terwijl de bloemist daar niets aan verdient. Toch zijn er relatief veel kappers, opticiens en bloemenverkooppunten. Het verdwijnen van winkels zal verpaupering veroorzaken. Bij sommige lege winkelpanden wordt dat tegengegaan door andere artikelen of zelfs kunstwerken van de OAR in de etalage te plaatsen.

De eerder zo gezellige koopavond op vrijdag bestaat niet meer doordat winkels noodgedwongen vroeger sluiten. Van gezamenlijke openingstijden of klantenbinding is geen sprake meer. Ooit waren alle winkels op woensdagmiddag dicht, later werd dat maandagochtend en nu doet elke winkel wat hij zelf wil. Ook parkeren is lastig. Sommigen vinden dat er meer horeca moet komen, maar of dat de leegloop zal tegengaan is de vraag. Het is juist aantrekkelijk om een breed aanbod van plaatselijke winkeliers met vakmanschap, een eigentijds assortiment en service te hebben in plaats van alleen horeca en winkelketens. Droogendijk: ,,Het is toch niet de bedoeling dat steeds meer mensen naar Leusden of Scherpenzeel gaan om daar boodschappen te doen?"

René Droogendijk over het sluiten van zijn boekhandel: ,,Winkelen een stuk lastiger geworden.''
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie