Afbeelding
BDUmedia

Provincie keurt Woudenbergse begroting goed

26 december 2019 om 07:30 Politiek

WOUDENBERG Wethouder Anita Vlam vertelde afgelopen donderdag in de raadsvergadering dat de gemeente Woudenberg bericht heeft ontvangen van de provincie Utrecht over de beoordeling van de begroting 2020 en de meerjarenbegroting van de gemeente Woudenberg.

,,De begroting is in 2020 niet financieel in evenwicht, maar meerjarig wel. Verder heeft de provincie de ombuigingen/taakstellingen beoordeeld op hardheid en haalbaarheid en heeft deze als voldoende beoordeeld. De gemeente Woudenberg blijft hiermee onder repressief toezicht van de provincie", aldus de wethouder.

En dat is positief nieuws. Repressief toezicht wil zeggen dat de gemeente geen goedkeuring van de provincie nodig heeft bij besluiten over uitgaven. Zo hoort het ook. In principe vertrouwt de provincie erop dat het gemeentebestuur haar verantwoordelijkheid neemt voor de gemeentelijke financiën en op de controle van de gemeenteraad hiervan.

De provincie wil niet op de stoel van de gemeenteraad gaan zitten. Daarom houdt de provincie alleen repressief toezicht achteraf. Het is echter wel de wettelijke plicht van de provincie om erop toe te zien dat de gemeente een sluitende begroting heeft voor het komende jaar of een sluitende meerjarenbegroting heeft in het laatste jaar.

De bezuinigingsdialoog en de genomen pijnlijke maatregelen werpen met deze goedkeuring dan ook hun vruchten af.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie