Fije Visscher leidt de avond in.
Fije Visscher leidt de avond in. Hannie van de Veen

Vastgoedeigenaar: 'Ik vertrouw niemand meer'

26 november 2019 om 16:00 Maatschappelijk

WOUDENBERG De Weistaar was donderdagavond gevuld met agrariërs, politie en anderen voor het actuele thema Ondermijning of Boef zoekt Boer. Deze preventieve avond werd gehouden omdat criminelen steeds vaker ook in Woudenberg en de Utrechtse Heuvelrug, een ruimte zoeken voor hun illegale activiteiten. Dit wordt dan niet tijdig herkend. Fije Visscher, voorzitter van LTO Gelderse Vallei, leidde de avond.

Burgemeester Cnossen sprak ook namens burgemeester Naafs van de Utrechtse Heuvelrug. ,,Agrariërs zorgen voor ons mooie landschap en onze regio is daarom aantrekkelijk om te leven. Zij hebben tegenwoordig echter veel problemen zoals stikstofuitstoot, dreiging van dierenactivisten of het stelen van landbouwvoertuigen van hun erf. Samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie (CCV), de politie, Meld Misdaad Anoniem en het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) willen we hen bewust maken van signalen en van wat ze kunnen doen. Het heet ondermijning als onbekenden in het buitengebied bij argeloze boeren een ruimte willen huren voor illegale praktijken. De onderwereld maakt dan ongemerkt misbruik van de bovenwereld voor de productie van drugs, een hennepkwekerij, mensenhandel, handel in gestolen auto's of het witwassen van geld. Landelijk neemt dit sterk toe. Er waren afgelopen jaar 16.000 meldingen bij gemeenten en politie en 2000 aanhoudingen. Johan Cruijff's uitspraak 'Je gaat het pas zien als je het door hebt', is echt toepasselijk. Alle ogen en oren zijn nodig om deze criminaliteit te voorkomen. De politie volgt en bestrijdt dierenactivisten goed via onder andere social media, maar ondermijning is lastiger."

De burgemeester was ook op RTV Utrecht met de boodschap: ,,Het is aantrekkelijk om een schuur te verhuren als je financiële problemen hebt, maar als je met criminaliteit te maken krijgt kun je bijna niet meer terug. We moeten anders gaan kijken naar de wereld om ons heen en weerbaarder worden. Drugs kosten de gemeenschap en particulieren veel geld. Vaak komt er ook geweld, bedreiging van het gezin of vernieling van een pand bij. De politie heeft korte lijnen om deze georganiseerde misdaad aan te pakken. Ook zonneparken zijn een risico."

Er was een ondermijningscontainer om beter signalen van ondermijning op het gebied van cocaïnehandel, hennepteelt en de productie van synthetische drugs te leren herkennen. Vooral pillen voor het buitenland zijn rendabel, maar hennepteelt is ook eenvoudig.

De politie had tips om Woudenbergers weerbaarder te maken. ,,Iemand is verdacht als die zich onaantastbaar gedraagt of moeilijk te bereiken is of steeds van mobiel nummer wisselt. Altijd contant betalen is verdacht, als een club een dubieuze sponsor heeft, als burgers zich uitschrijven bij de gemeente, als een winkel zonder klanten wel omzet heeft, als er op vreemde tijdstippen mensen in de schuur zijn of als een huurhuis ineens een paleisje wordt."

Risico's van ondermijning zijn: brand door installaties of stroom aftappen, afval lozen, afpersing, giftige stoffen in jerrycans, vernieling aan panden, juridische aansprakelijkheid, in beslagname van boerderij of zelf strafbaar worden bij verdediging.

Adviezen zijn: ,,Stel altijd een huurcontract op en laat via de bank betalen, check KvK en ID, controleer wat er gebeurt, hang camera's op en zorg voor contact met buurt en politie. Noteer kentekens, bel anoniem naar 0800 7000 en laat optreden aan gespecialiseerde politieteams over. Wat je zegt komt in het dossier en dat zien criminelen ook. Daarom is aangifte doen zo lastig."

Veel indruk maakte ervaringsdeskundige Roy Verhey. ,,Ik heb een vastgoedbedrijf in Silvolde en verhuur via mijn netwerk of makelaars panden. Elke dag ging ik overal langs en alles stond op papier. Ineens belde een buurman dat hij een schuur waar een schrootbedrijf oud ijzer sorteerde, niet vertrouwde. Ik kwam er vaak, maar ik was te naïef. Onder de schroothoop bleek een drugslab te zijn dat je via een gangetje bereikte. Niemand merkte dat. Ik was ineens verdachte en getuige, er was een inval in mijn huis. Ik nam een advocaat, maar moest al het schroot zelf handmatig afvoeren. De criminelen probeerden zelfs nogmaals te huren. Uiteindelijk kostte het me 110.000 euro, maar de emotionele schade, voor mijn gezin, is groter. Ik vertrouw niemand meer en ontbind gelijk een contract als mijn onderbuikgevoel me zegt dat iets niet klopt."

Milieupolitie en recherche vertelden dat criminelen steeds nieuwe manieren vinden. ,,Bij buurtonderzoek blijkt dat een tijdelijke huurder vaak wel opgemerkt is. Onderzoeken duren lang, gevaarlijk afval dumpen criminelen in de natuur of in gierkelders, papieren of financiën kloppen vaak niet en legale bedrijven leveren de grondstoffen uit China dus dat valt niet op. Ze zoeken zelfs chemiestudenten of ronselen jonge kinderen. We observeren en luisteren telefoons af. Eigenlijk zouden ook prelabs voor het maken van grondstoffen strafbaar moeten zijn. Ook vuurwerkopslag, asbestcontrole en ophoging van bouwland met digestaat horen bij ons werk. Bel liever te vaak dan te weinig."

Ongedwongen samenzijn voor de bijeenkomst
Leidinggevende politieman vertelt wat ze in de praktijk meemaken en geeft waarschuwingen
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie