De debaters bij elkaar voor een groepsfoto met burgemeester Titia Cnossen.
De debaters bij elkaar voor een groepsfoto met burgemeester Titia Cnossen. Andre van der Velde

Enthousiast en bevlogen debat: 'Jongeren een stem geven'

27 februari 2018 om 18:30 lokaal

WOUDENBERG De jeugd heeft de toekomst en dat wordt een mooie toekomst met de enthousiaste en bevlogen jongeren die woensdag met elkaar in debat gingen . De politici maakten zich sterk voor eigen dorp.

Joke van der Heide

Het debat werd georganiseerd door de SGP Jongeren Vallei en Rijn en werd gehouden in het Cultuurhuis. Aan het debat deden negen jongeren mee in de leeftijd van 17 tot 28 jaar. Zij zijn allen lid van één van de zes politieke partijen in Woudenberg. Zij zijn de politiek ingegaan om de jeugd een stem te geven. Politiek werd tot nu toe volgens hen meer door ouderen bedreven. Ook willen zij jongeren motiveren om te stemmen.


Op de vraag wat zij missen in het dorp noemden velen 'een stukje gezelligheid'. Een plek waar zij als jongeren bij elkaar kunnen komen, zonder meteen de kroeg in te gaan. Een horecaplein met gezellige terrassen, bijvoorbeeld op het Poortplein zouden zij een mooie uitbreiding van het centrum vinden. Dan hoeven ze niet meer het dorp uit. Op de vraag wie van de aanwezige jongeren in het dorp willen blijven wonen, staken velen hun hand op. Dit is een probleem, omdat er te weinig huur- en koopwoningen zijn voor jongeren. Een mooi onderwerp om met elkaar het debat over aan te gaan. Het debat werd met zichtbaar plezier geleid door Burgemeester Titia Cnossen.


Babet Veldhuizen (CU) wil dat de coalitiepartijen zich hard maken voor woonruimte voor jongeren, anders trekken zij volgens haar het dorp uit. Zij vertelt dat er voor de 150 starters maximaal 40 woningen beschikbaar zijn. Daarom vindt zij de bouw van zogenaamde Tiny Houses een mooie oplossing voor jongeren. Deze ontwikkeling is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het gaat om duurzame, energie-neutrale en heel betaalbare houtenhuisjes van 50m2 met een efficient gebruik van de ruimte legt Babet Veldhuizen uit. Dat duurzame aspect spreekt Alessa Elferink (PvdA-GroenLinks) erg aan. Als locatie denkt Babet Veldhuizen aan de gemeentewerf en aan het terrein tegenover de ESSO.


Dennis Klein Wolterink (CDA) noemt de Tiny Houses een waardevolle aanvulling op het woningaanbod. Hij vindt dat er niet roekeloos, maar snel gehandeld moet worden om een oplossing te vinden voor dit acute probleem. ,,Er is letterlijk slechts een handjevol huizen onder de 250.000 euro", aldus Dennis. Martin Nauta (VVD) geeft aan dat hij hier niet op tegen kan zijn, maar ziet dit als mogelijke oplossing voor de toekomst. Hij wil eerst de resultaten van de proeven in onder andere Alkmaar afwachten. Daarna zal de gemeente de richtlijnen voor het bouwbesluit moeten aanpassen en zal er met banken overlegd moeten worden of hypotheekverstrekking alsnog mogelijk is voor een pand dat niet nagelvast zit aan de grond.

Frans Hazeleger (SGP) is benieuwd wie in zo'n huisje wil wonen en wil eerst onderzoeken of er behoefte aan is in Woudenberg. Laura van Lambalgen (GBW) benadrukt een voorstander te zijn van het aanbod van meer sociale huurwoningen. Ze vraagt zich wel af of je een wei vol moeten zetten met deze Tiny Houses en denkt dat het een trend is die weer voorbijgaat. Zelf vindt zij het idyllisch als vakantiehuisje. Het jongerendebat op de stelling 'om de Woudenbergse economie te stimuleren, mogen de winkels op zondag open' was eerlijk en sprankelend. Alessa Elferink vindt dat iedere Woudenberger keuzevrijheid moet hebben hoe hij of zij zijn zondag wil invullen. Door te wandelen, fietsen, naar de sportschool, te winkelen of naar de kerk te gaan. Die keuzevrijheid is voor haar een belangrijke waarde. Martin Nauta (VVD) is het met haar eens en voegt toe dat het voor de VVD gaat om vrijheid voor iedereen. Ook voor de winkelier. Ook in de rest van de week mag de ondernemer zelf zijn openingstijden kiezen. Frans Hazeleger (SGP) vult aan dat de vrijheid voor de één een beperking voor de ander is. Daarbij doelt hij op de kleine winkelier, die ook openmoet als de supermarkten besluiten open te zijn.


Op het argument van de voorstanders dat jongeren de hele week hard werken en soms alleen op zondag tijd hebben voor boodschappen en dit dan moeten doen in Leusden of Maarn antwoordde Annemiek den Hartog gevat: ,, Als je tussen maandagochtend 8.00 uur en zaterdag 21.00 uur geen tijd hebt om boodschappen te doen, dan heb je de zondagsrust hard nodig." Maartje Bosman (CU) vindt het belangrijk om één dag in de week tot rust te komen en tijd te maken voor haar familie. ,,Dan vraag ik aan mijn vader he pap hoe is het nou met je?" Richella Bouwheer vindt dat prima, maar geeft aan dat als de winkels open zijn, zij ook met haar vader kan praten en hebben mensen die boodschappen willen doen de vrijheid om dit te doen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie