Afbeelding
Brandweer

Korps Scherpenzeel weer niet opgeroepen voor brand in Woudenberg

27 februari 2018 om 13:38 lokaal

WOUDENBERG Burgemeester Cnossen informeerde 22 februari de raad over de inzet van brandweerkorpsen uit de hele regio bij een brand die wederom woedde in een kippenschuur aan de Laagerfseweg in Woudenberg. Het korps van Scherpenzeel werd niet ingezet.

Net als acht maanden geleden rinkelden er geen alarmbellen in Scherpenzeel voor de grote brand in Woudenberg. Er waren naast Woudenberg korpsen actief uit Maarsbergen, Veenendaal, Renswoude, Zeist en Soest. Een woordvoerder van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM), waar Scherpenzeel onder valt, vertelt onze redactie dat zijn regio zich gefrustreerd en gepasseerd voelt: zo dichtbij en dan niet opgeroepen worden bij een brand waar iedere seconde telt.

De redactie vroeg een reactie aan de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) . ,,De brandweer van Scherpenzeel is niet opgeroepen omdat er twee tankspuitauto's uit de Veiligheidsregio Utrecht sneller konden zijn. Bij een melding wordt gekeken welke twee tankautospuiten het snelst ter plaatse kunnen zijn, ongeacht uit welke veiligheidsregio deze brandweervoertuigen afkomstig zijn. Het hangt daarbij af van de locatie van de brand welke brandweerwagens worden opgeroepen. Uitgangspunt hierbij is dat de eerste twee tankautospuiten wagens nog levens kunnen redden en daarom zo snel mogelijk ter plaatse moeten zijn. Als er meer dan twee tankautospuiten nodig zijn is dat vaak om de eerste twee wagens te ondersteunen. Daarom is de snelste opkomsttijd minder van belang.", aldus een woordvoerder van de VRU.

Ook burgemeester Titia Cnossen reageerde desgevraagd: ,,Als burgemeester sta ik voor de veiligheid in Woudenberg en daarbij hoort de snelst mogelijke inzet van de brandweer. Ik weet dat de VRU dit afgelopen woensdag ook heeft waargemaakt. Ik vind het onbegrijpelijk dat de VVGM suggereert dat dit niet het geval is. Dat doet geen recht aan de grote inzet van onze brandweer- en politiemensen die maar één doel hebben: om los van gemeente- of provinciegrens snel en goed hulp te verlenen."

Het besluit van de VRU roept vraagtekens op, zeker omdat het de tweede keer is op dezelfde locatie. In de Scherpenzeelse krant wordt aangegeven dat de oorzaak toen zou liggen in het feit dat Scherpenzeel in Gelderland en Woudenberg in Utrecht ligt.

Ook de gemeente Scherpenzeel betreurt de gang van zaken. ,,Wij vinden het jammer vanwege de ligging van Scherpenzeel en de gedachte dat wij (ook) snel ter plaatse hadden kunnen zijn. De gemeente heeft meteen contact opgenomen met de VRU om dit met elkaar te bespreken en voor de toekomst goede afspraken te maken. Een overleg staat op korte termijn gepland", aldus een woordvoerder. Wat beide gemeenten niet verdeeld houdt is dat zij het onvoorstelbaar vinden voor de familie dat hen dit opnieuw gebeurt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie