Wethouders Wouter Catsburg (Zeist), Anita Vlam (Woudenberg), en Gerrit Boonzaaijer (Utrechtse Heuvelrug) testen de vernieuwde Traayweg samen met gedeputeerde Arne Schaddelee.
Wethouders Wouter Catsburg (Zeist), Anita Vlam (Woudenberg), en Gerrit Boonzaaijer (Utrechtse Heuvelrug) testen de vernieuwde Traayweg samen met gedeputeerde Arne Schaddelee. Provincie Utrecht

Fietspad Traayweg verbreed en voorzien van glasparels

13 november 2019 om 11:14 Verkeer en vervoer

WOUDENBERG/ZEIST Het fietspad langs de Traayweg is verbreed. De gemeenten Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg kregen subsidie van de provincie Utrecht om dit tracé te verbeteren. Op deze manier werken provincie en gemeenten samen aan het veiliger, comfortabeler en sneller maken van het Regionaal fietsnetwerk.

Nieuw zijn de glasparels in het beton die oplichten als het licht er op valt. Het tracé is gezamenlijk en gelijktijdig door de drie gemeenten uitgevoerd door dezelfde aannemer. De provincie Utrecht moedigt het aan om fietsroutes die door verschillende gemeenten lopen gezamenlijk aan te pakken zodat consequent dezelfde inrichting wordt toegepast. Afgelopen donderdag 7 november is het tracé door de drie wethouders van verkeer, Wouter Catsburg (gemeente Zeist), Anita Vlam (gemeente Woudenberg), Gerrit Boonzaaijer (gemeente Utrechtse Heuvelrug) en gedeputeerde Arne Schaddelee feestelijk geopend bij landgoed Bornia.

Het tracé loopt tussen de komgrens bij de begraafplaats in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de Provincialeweg N224 in de gemeente Woudenberg. Het bestaande fietspad was te smal om elkaar goed te kunnen passeren en gezien de hoeveelheid fietsers is het fietspad verbreed van 1,60 naar 3,00 meter breed. Voor de verbreding was het fietspad een onverplicht fietspad. De verbreding van het fietspad in het tunneltje onder de A12 is uitgesteld tot na de zomer van 2020 in verband met de Vuelta.

De provincie stimuleert innovatieve toepassingen, zoals de glasparels. Het fietspad krijgt geen verlichting omdat dit past binnen het beleid van de drie gemeenten en de provincie om verlichting buiten de bebouwde kom te beperken. Dit om rekening te houden met de rust van de dieren die er leven en verkleinen we de gevolgen voor het milieu.

Provincie Utrecht wil dé fietsregio van Europa worden en Houten is Fietsstad van Nederland 2018. De provincie is gastheer geweest van de Tour de France en Giro d'Italia en in 2020 vindt de start van de Vuelta in Utrecht plaats en in de tweede etappe zal de Vuelta door alle drie de gemeenten gaan. Omdat autowegen steeds vaker vastlopen is de fiets een goed alternatief vervoermiddel. Daarom zet de provincie samen met de gemeenten in op het stimuleren van het fietsgebruik zodat in 2023 50% van de ritten onder de 15 km op de fiets plaatsvindt. En om de juiste randvoorwaarden te scheppen voor deze ambitie, zetten we in op een veilig, comfortabel en snel Regionaal fietsnetwerk en voldoende kwalitatief hoogwaardige voorzieningen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie