Als echte Woudenbergse praatte Jansje voor het grootste deel in 'Wombargs dialect'.
Als echte Woudenbergse praatte Jansje voor het grootste deel in 'Wombargs dialect'. Hannie van de Veen

Herinneringen ophalen aan 'vrogger'

11 november 2019 om 09:32 Maatschappelijk

WOUDENBERG Tijdens het Historisch Kijkcafé op dinsdag 5 november vertelde Janny Goemaat-van Egdom voor een overvolle zaal in het Cultuurhuis georganiseerd door Oud Woudenberg over 'vrogger' om samen te praten en herinneringen op te halen. Als echte Woudenbergse deed Jansje dat voor het grootste deel in 'Wombargs dialect'.

Ruim 91 mensen, waaronder veel winkeliers van vroeger en nu, genoten van haar verhaal met bijpassende foto's uit de jaren '20 tot '70. Zowel winkels uit het 'oude dorp', de Voorstraat, als uit de Dorpsstraat (de Uitleg of uitbreiding van de Voorstraat) kwamen aan bod. Het was een feest der herkenning om die veelal verloren gegane winkeltjes met etalages, eigen geur en een belletje terug te zien, maar soms was het puzzelen waar iets gestaan had. Dan werd de kennis van Jansje aangevuld door mensen in de zaal. Vaak was er geroezemoes, discussie of werden vragen gesteld.

Jansje liet de foto's van één plek van vroeger en nu na elkaar zien waardoor de verschillen met vroeger duidelijk werden. Ook bleek het belangrijk of je van 'veur of noa' het gat was. Hiermee werd het gat op het in 1945 opgeblazen kruispunt de Poort bedoeld. Bakkers zoals De Kroes, Schimmel en Van den Pol en anderen die destijds hun warme broden in de met takken gestookte oven bakten, passeerden de revue.

Ook noemde ze slagers Minnen en van Ingen (Kuypers). De kruideniers van destijds zoals Krop/Van Egdom (Centra), Reijertje van Kolfschoten, Hoetmer (Van de Bunt), Van Dijk (Van Ee) wogen hun koopwaar vanuit een houten bak in een bruine papieren zak af op de Van Berkelweegschaal voordat de eerste zelfbedieningszaken zoals Bielderman (Vivo) en De Greef (4=6) ontstonden. Melkboer Gijs van Donselaar verkocht losse melk of zuivel die in een gamel of kannetje ging.

Zo kwamen verhalen en namen van groenteboeren, loodgieters, textielhandelaren zoals Veenendaal en Dalhuijsen, kappers en schoenmakers met soms excentrieke trekjes voorbij. Meer informatie: www.oudwoudenberg.nl.

Afbeelding
Afbeelding
De zaal was zo afgeladen vol dat mensen op tafels zaten of achteraan stonden
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie