De eerste wilgen worden geknot.
De eerste wilgen worden geknot. Hannie van de Veen

Natuurwerkdag op Landgoed Geerestein: wilgen knotten in drassig weiland

8 november 2019 om 12:05 Overig

WOUDENBERG Ruim twintig deelnemers hielpen afgelopen zaterdag tijdens de 19e Natuurwerkdag bij het knotten van wilgen op Landgoed Geerestein in Woudenberg. Ook burgemeester Cnossen, wethouder Marleen Treep, jonkheer Hooft en zijn vrouw Caroline, het gezin Bout en leden van het koor Gemengde Noten hielpen mee. Net als vorig jaar startte de Natuurwerkdag weer met koffie, koek en oliebollen in de prachtige jachtzaal boven Klein Geerestein. Burgemeester Cnossen: ,,Het is een gezellige, gezonde en zinvolle manier om heerlijk buiten actief met de natuur bezig te zijn in een prachtig landschap."

In de provincie Utrecht werd op ruim 45 locaties gewerkt, veelal opruim- of snoeiwerkzaamheden, maar in Woudenberg was Geerestein volgens Landschap Erfgoed Utrecht de enige plek. De klus bestond uit wilgen knotten in een zeer drassig weiland aan het eind van de Vieweg. Dat water komt van de Utrechtse Heuvelrug en komt als kwelwater bij het laaggelegen en moerassige Geerestein omhoog. Van de vijftig wilgen is ongeveer de helft gesnoeid met zagen en takkenscharen. De rest van de takkenstompen wordt later met een elektrische zaag verder verwijderd.

Door de Natuurwerkdag wordt bijgedragen aan biodiversiteit door de leefruimte voor kleine dieren, bijen, vlinders, watersalamanders en vogels en het karakteristieke Nederlandse landschap in stand te houden. Zo werden de afgesnoeide takken op Geerestein in een houtwal gedeponeerd om te drogen waar ze een prima leefomgeving vormen voor kleine dieren.

Jonkheer Arnout Hooft: ,,We zijn ook deze derde keer blij met de hulp van zoveel vrijwilligers, want anders is een landgoed niet te onderhouden. Elke 14 dagen is een groep van ongeveer twintig vrijwilligers op vrijdag en/of op zaterdagmorgen onder leiding van enthousiaste organisator Wim Vosmeer actief met allerlei klussen op ons landgoed. We hopen dat zich nog meer mannen en vrouwen aansluiten bij deze groep." Meer informatie over de vrijwilligersgroep op Geerestein kvia w.vosmeer@ziggo.nl.

Wim Vosmeer geeft uitleg. Eerst de dunne takken verwijderen en daarna de dikke tot op 20 cm inkorten
Het eindresultaat van een dag hard werken
Wim Vosmeer, Arnout Hooft en anderen stapelden het hout in een houtwal.
Met een terreinwagen en aanhanger werden alle takken naar een houtwal gebracht
Marleen Treep samen met Ferry en Trudy Jansen in actie.
De familie Bout is elk jaar van de partij
Van de vijftig wilgen is ongeveer de helft gesnoeid met zagen en takkenscharen.
Afbeelding
Burgemeester Cnossen en Caroline Hooft in actie
Klein Geerestein
Na de lunch kwam de zon weer door.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie