Het Woudenbergse gemeentehuis. De gemeente gaat bezuinigen op de interne organisatie.
Het Woudenbergse gemeentehuis. De gemeente gaat bezuinigen op de interne organisatie. Joke van der Heide

Gemeente Woudenberg bezuinigt op interne organisatie

27 september 2019 om 08:26 Politiek

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg heeft een pakket van 278.000 euro aan bezuinigingsvoorstellen samengesteld. Het college zet in op besparingen door efficiëntere inzet van budgetten en uitvoering van taken. Ook wordt bespaard op de interne organisatie. Uitgangspunt is dat de besparingen de inwoners en de samenleving zo min mogelijk direct raken. Een en ander blijkt uit de begroting die de gemeente donderdag heeft gepresenteerd.

In de begroting 2020 laat de gemeente Woudenberg zien hoe zij met 36,4 miljoen euro haar taken gaat uitvoeren. In deze begroting zit ook een bezuinigingsopgave om ruimte te maken voor nieuwe opgaven. Door nieuwe taken en de groei van de gemeente nemen de uitgaven toe terwijl de inkomsten, met name de uitkeringen die de gemeente van het Rijk ontvangt, onzeker zijn. In de raadsvergadering van juli besloot de gemeenteraad jaarlijks 250.000 euro te bezuinigen. Het college doet nu concrete voorstellen om de komende vier jaar gemiddeld 278.000 euro per jaar te kunnen besparen.

Wethouder financiën Anita Vlam: ,,Goede dienstverlening aan inwoners en ondernemers, ook in de toekomst, vraagt om een robuuste begroting waarin de gemeente tegenvallers kan opvangen. Woudenberg wil een gemeente blijven waar het fijn wonen en leven is. Hoewel het financieel zwaar weer is voor gemeenten en de uitdagingen groot zijn, presenteert Woudenberg met een gemiddelde besparing van 278.000 euro per jaar een sluitende begroting en een gezond financieel meerjarenperspectief. Naast de uitvoering van wettelijke taken en voortzetting van huidig beleid zet de gemeente ook in op nieuwe taken. Denk hierbij aan de energietransitie, inspelen op klimaatverandering, vergroten van de biodiversiteit, ontwikkeling van het landelijk gebied, duurzame mobiliteit en de nieuwe omgevingswet. "

Voorafgaand aan het opstellen van de begroting heeft de gemeenteraad in juli kaders en aandachtspunten voor uitwerking van de bezuinigingsopgave meegegeven. Zo moest de bezuinigingsopgave wordt vastgesteld op 250.000 euro per jaar, mag niet op het minimabeleid wordt niet bezuinigd en moeten belastingverhogingen worden voorkomen.

De begroting en de bezuinigingsvoorstellen worden op dinsdag 8 oktober tijdens een openbare commissievergadering besproken. Inwoners zijn van harte welkom om deze vergadering bij te wonen. De gemeenteraad neemt vervolgens in de raadsvergadering van donderdag 31 oktober een besluit. Daarna bekijkt de gemeente per voorstel hoe dit uitgevoerd moet worden en welke partijen daarbij betrokken zijn. De vergaderstukken zijn te vinden op www.woudenberg.nl. Hier vinden inwoners onder andere de beleidsbegroting, een infographic en de lijst met bezuinigingsvoorstellen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie