Van linkst naar rechts: Ina Muller, Gerald ten Wolde, Frans van der Schot, José van Beeck, Suzy Bollen, Kars Havenaar en Christianne Geerdes.
Van linkst naar rechts: Ina Muller, Gerald ten Wolde, Frans van der Schot, José van Beeck, Suzy Bollen, Kars Havenaar en Christianne Geerdes. Hannie van de Veen

Bloemen, bijen en een Groene Kerk

27 september 2019 om 07:04 Evenementen

WOUDENBERG Voor de vijfde keer wordt rond de landelijke dag van de duurzaamheid op 10 oktober Wauw!denberg georganiseerd. Van 7 tot en met 12 oktober zijn er activiteiten rond het thema: 'Biodiversiteit en Voedsel'. Het doel is mensen bewust te maken en te inspireren. Folders met het programma zijn huis-aan-huis verspreid.

Het thema 'Biodiversiteit en Voedsel' is volgens de organisatoren belangrijk, omdat natuurlijke ecosystemen bedreigd worden. Hierdoor verdwijnen insecten, sterven vogels en kleine zoogdieren en komt de bestuiving van voedselgewassen in gevaar.

Het eten van dierlijke producten veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Tegelijkertijd moeten boeren in een plattelandsgemeente als Woudenberg wel bestaansrecht hebben en kunnen juist zij bijdragen aan biodiversiteitsherstel. De gemeente zet zich onder andere met het project 'Bloemen voor bijen' al in voor biodiversiteit, maar inwoners kunnen ook zelf actief worden. Bij Wauw!denberg werkt Stichting Duurzaam Woudenberg samen met andere partners. ,,Dat past bij de opzet van het Cultuurhuis'', zegt Christianne Geerdes. ,,Als kenniscentrum is de bibliotheek blij met de samenwerking met onverwachte partners bij dit belangrijke maatschappelijke thema."

GROENE KERK Voor de officiële opening van de activiteitenweek door wethouder Marleen Treep op 7 oktober om 20.00 uur is er op 6 oktober al een Franciscus-viering met een lunch in de Catharinakerk (vooraf aanmelden). Deze 'Groene Kerk' is zeer actief op het gebied van duurzaamheid en vraagt zo opnieuw aandacht hiervoor.

Daarna houdt Frank Berendse een lezing over 'Natuur, landschap en voedselproductie in Nederland en de Gelderse Vallei'. Hij is hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie aan de universiteit van Wageningen. De geschiedenis van Veluwe en Gelderse Vallei laat volgens hem zien dat veranderingen in de natuur bepaald worden door bevolkingsomvang en economie. Hij legt uit hoe we terug kunnen naar een platteland waar voedsel geproduceerd wordt en waar toch leefruimte is voor vlinders, vogels en bloemen. Berendse adviseerde onder andere het Nederlandse kabinet en schreef boeken over natuurbescherming, die na de lezing te koop zijn.

MEER PLANTAARDIG Het LunchCultUurtje biedt woensdag 9 oktober een duurzame lunch van 12.00-13.00 uur. In deze Week van de Opvoeding zijn ook kinderen welkom. Reserveren: info@cultuurhuiswoudenberg.nl. 's Middags is ook de kookworkshop 'Alles Kidz' van 15.00-17.00 uur. Kinderen maken dan gezonde hartige en zoete hapjes die ze daarna mogen opeten. Kosten: 3 euro, reserveren bij het Cultuurhuis.

's Avonds om 20.00 uur is er op 9 oktober een gratis interactieve lezing over ons voedselsysteem, gezondheid, duurzaamheid, biodiversiteit en een meer leefbare omgeving door Natascha Kooiman van 'Smaackmakers', waarin ze vragen beantwoord als: wat is duurzaam voedsel, waarom is het belangrijk en waarom moeten we minder vlees eten? Zij geeft tips en oefeningen om duurzamer en meer plantaardig te eten. Ook bedrijven, scholen, supermarkten en horeca adviseert zij tot meer lokaal en vers eten. Er is een proeverij met duurzame hapjes.

Op 11 oktober is er van 18.30-21.30 uur een filosofiemaaltijd 'Voedsel voor de Geest'. Tijdens deze driegangenmaaltijd (kosten 18 euro) gaat het gesprek over de manier waarop we met voedsel kunnen omgaan. Aanmelden: voedselvoordegeest@gmail.com

Er is op zaterdag 12 oktober om 10.30 uur weer een bijeenkomst 'Op de koffie bij...'. Dit keer vertelt de imkervereniging Scherpenzeel/Woudenberg kinderen en volwassenen over bijen en hun leefwijze, drachtplanten, de rol van de imker en hoe je imker kunt worden. Ook legt de vereniging uit waarom insecten belangrijk zijn voor de biodiversiteit en onze voedselproductie. Daarna kan een insectenhotel gemaakt worden. De imkervereniging laat een diavoorstelling en veel materiaal zien en honing proeven. Afgelopen jaar zijn 'bijvriendelijke' projecten gerealiseerd in Woudenberg, waaronder een bijen- en vlindertuin bij de gemeentewerf.

HOOGSTE ZONNEBLOEM Degene die de hoogste zonnebloem heeft gekweekt, krijgt 12 oktober om 12.00 uur een prijs. Kinderen kregen tijdens Boomfeestdag een zakje zonnebloemzaad, maar iedereen kan meedoen. Dat kan door voor 7 oktober een foto van de zonnebloem met een meetlint ernaast te sturen met naam, adres en telefoonnummer naar boomfeestdag@woudenberg.nl.

Bij de Kunstberg is vanaf 12 oktober om 16.00 uur de expositie 'Buitenschilderweek' te bewonderen. Bij de bibliotheek zijn natuurverhalen van Jan Wolkers beschikbaar.

Aanmelden voor een activiteit kan door te mailen naar info@cultuurhuiswoudenberg.nl. Samenwerkingspartners: Cultuurhuis, Gemeente Woudenberg, Stichting Duurzaam Woudenberg, Bibliotheek Eemland, Smaackmakers, Frank Berendse (WUR), Imkervereniging Scherpenzeel/Woudenberg, Albert Heijn Woudenberg en Voedsel voor de Geest.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie