Naast de realisatie van het schoolplein zorgt Schoolplein14 er ook voor dat je zoveel mogelijk uit het plein kunt halen.
Naast de realisatie van het schoolplein zorgt Schoolplein14 er ook voor dat je zoveel mogelijk uit het plein kunt halen. Marco van de Hoef

Buitenspelen als vak op school

25 september 2019 om 07:40 Onderwijs

WOUDENBERG Het schoolplein van de Jan Ligthartschool is door de Cruyff Foundation omgetoverd tot Schoolplein14, een initiatief dat kinderen ruimte biedt om te spelen tijdens en na schooltijd.

De Vallei Auto Groep mocht zo'n schoolplein cadeau geven, omdat zij in 2018 werden uitgeroepen tot beste Audi-dealer van Nederland. ,,We hadden geen beter cadeau kunnen krijgen", vertelt Ben van Voskuilen van de Vallei Auto Groep enthousiast. Als jeugdvrijwilliger bij VV Woudenberg vindt hij sport en spel belangrijk voor de ontwikkeling van de jeugd. Hij sluit zich aan bij de uitspraak van Johan Cruijff dat buitenspelen eigenlijk een vak op school zou moeten zijn.

Deze uitspraak heeft de Cruyff Foundation opgepakt met de ontwikkeling van Schoolplein14. Met dit initiatief worden schoolpleinen weer aantrekkelijk gemaakt door, in samenwerking met de school en haar leerlingen, lijnen en kleurvlakken via coatings aan te brengen op de grond en de muur. In totaal maken 100.000 kinderen op 480 scholen in drie landen dagelijks gebruik van Schoolplein14.

Met dit initiatief worden spelactiviteiten op natuurlijke wijze gestimuleerd. ,,Lekker met elkaar buitenspelen zorgt voor verbinding en daar krijg je positieve energie van", vertelt Van Voskuilen enthousiast. Die verbinding is er ook binnen zijn bedrijf richting de klanten en leveranciers en daarom heeft zijn team het beste gescoord en de prijs gekregen. De Vallei Auto Groep is in vijf vestigingen in de regio actief. De vraag was dan ook in welke plaats en aan welke school zij het cadeau zouden geven. Als echte Woudenberger is Van Voskuilen er trots op dat dit een Woudenbergse school is geworden en dan ook nog eens de school waar hij 50 meter vandaan woont. Het was volgens Van Voskuilen wel een lange-ademproject. Het begon allemaal tijdens een biertje met Marco van de Hoef (GBW) in augustus 2018 en werd een succesvol één-tweetje.

,,Marco van de Hoef weet als raadslid hoe het werkt in de gemeente. Wat het speelbeleid is en hoe schoolpleinen hierin passen. Hij legde ook de eerste contacten met Jan Wouters, de toenmalige directeur van de Jan Ligthartschool. Die man had zijn naam al mee en daarnaast spatte het enthousiasme er af. Je wordt niet zomaar geselecteerd door de Cruyff Foundation als school, maar mede door zijn inzet kwam de Jan Ligthartschool in aanmerking", aldus Van Voskuilen.

Marco van de Hoef voegt hieraan toe dat het mooie van het initiatief is dat er een heel programma achter zit. Naast de realisatie van het schoolplein zorgt Schoolplein14 er ook voor dat je zoveel mogelijk uit het plein kunt halen. Het heeft een instructie voor de leerkrachten hoe je buiten kunt spelen, een spellenbox en een bord van 14 regels over bijvoorbeeld samenspelen in respect voor elkaar. Van de Hoef was aanwezig toen de belijningen van het schoolplein net was aangebracht ,,Het plein was nog afgezet met een lint. Alle kinderen stonden netjes achter het lint te kijken alsof het een soort heilige grond was."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie