Deelnemers op pad en in actie.
Deelnemers op pad en in actie. Hannie van de Veen

'Samen iets doen aan afvalprobleem'

24 september 2019 om 10:34 Natuur en milieu

WOUDENBERG Ongeveer twintig mensen, waaronder ook kinderen, verzamelden zich zaterdag september bij het gemeentehuis voor de schoonmaakactie in het kader van World Cleanup Day. Dit burgerinitiatief om zwerfvuil op te ruimen in je eigen leefomgeving vindt in 160 landen plaats en is voortgekomen uit een opruimactie in Estland in 2008. In Nederland organiseert de Plastic Soup Foundation de actie.

De meeste deelnemers gingen in tweetallen op pad in de omgeving van het gemeentehuis of in hun eigen wijk. Langs de doorgaande weg lagen opvallend veel sigarettenpeuken. Twee uur later verzamelde iedereen weer bij het gemeentehuis om de volle vuilniszakken in de container te gooien. Niet alleen bij het gemeentehuis werd zaterdag actie gevoerd. Zoë te Grotenhuis had op eigen initiatief bij Kindcentrum Koningin Juliana met haar moeder een actie georganiseerd.

Wethouder Pieter de Kruif: ,,De gemeente is blij met zo'n initiatief van inwoners. Het besef moet groeien dat je niet zomaar iets op straat moet gooien. Wereldwijd wordt het plasticprobleem steeds groter. Via rivieren komt plastic in zee terecht. Dieren sterven door plastic. Samen kunnen we echt iets er aan doen."

Martine Tekelenbrug sluit zich hierbij aan. ,,Ik hoorde van deze actie en heb op Facebook een oproep gedaan. Dat leverde aanmeldingen op maar er zijn veel meer mensen gekomen. Samen opruimen is leuker en effectiever. We beginnen klein en hopen dat het uitgroeit, want als niemand iets doet verandert er niets. We hebben ROVA gevraagd om hesjes, recyclebare vuilniszakken, handschoenen en grijpers."

Petra Streng van ROVA bracht deze spullen maar nam net als bij Nederland Schoon in maart ook iets lekkers mee voor na afloop. ,,Wij faciliteren deze actie vandaag in 18 gemeenten in Eemland, Overijssel en de Achterhoek. We krijgen door zo'n actie ook informatie over het soort afval en de herkomst ervan zodat we gerichter kunnen werken aan oplossingen. Door voorlichting hopen we zwerfvuil te voorkomen."

Pieter de Kruif en Martine Tekelenburg hangen de bijbehorende vlag op
Pieter de Kruif houdt een korte toespraak
Martine Tekelenburg ging zelf ook op pad.
Afbeelding
Langs deze weg lagen opvallend veel sigarettenpeuken
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie