Deze plaats staat voor Marco symbool voor de nieuwe fase die het centrum in zou moeten.
Deze plaats staat voor Marco symbool voor de nieuwe fase die het centrum in zou moeten. GBW

Marco van de Hoef (GBW): 'Zo draag ik mijn steentje bij'

27 augustus 2019 om 13:48 Overig

WOUDENBERG Er zijn vier raadsleden die al voor hun derde, vierde of zelfs vijfde periode in de gemeenteraad van Woudenberg actief zijn en collega's hebben zien komen en gaan. Raadsleden met senioriteit in het aantal dienstjaren. In de zomermaanden kijken zij met onze redactie terug op hun periode als raadslid. Deze week Marco van de Hoef, fractievoorzitter GBW.

Joke van der Heide

Marco van de Hoef draait al voor het dertiende jaar mee in de GBW-fractie. Hij werd gevraagd door Judith Ravestein, die hij kende vanuit zijn functie als medewerker van de boekhandel Van Lunteren. ,,Ik stapte er heel bleu in. Ik vond het prettig om eerst onderdeel te zijn van de schaduwfractie en te zien hoe de hazen lopen en wat de procedures zijn", vertelt hij.

POSITIEF MENS Vanaf het begin vond hij het politieke werk erg leuk. Hij is weliswaar geboren in Amersfoort, maar getogen in Woudenberg. ,,Ik ga Woudenberg ook niet meer uit. Het is mijn dorp. Op mijn manier kan ik zo mijn steentje bijdragen. Dat voelt goed", aldus Marco. Ook nu vindt hij het raadswerk leuk.

Van zichzelf geeft hij aan dat hij een positief mens is. ,,Ik zie mogelijkheden en als ik die niet zie ga ik ze zoeken door op te lopen met andere raadsfracties om samen te proberen iets te bereiken. Dat is voor mij politiek bedrijven", stelt hij enthousiast.

LUXE POSITIE Daarbij realiseert hij zich dat hij met GBW in een luxepositie zit, doordat zijn fractie al die jaren onderdeel van de coalitie is geweest. ,,Als je elkaar vasthoudt als coalitie komt ieder onderdeel van het coalitieprogramma erdoorheen. Dat is ook het doel en maakt van mij een gelukkig mens. In vorige perioden had ik veel en goed contact met Michel Hardeman van het CDA. Nu met de VVD en CU. Samen zetten wij de lijnen goed uit. Daarnaast heeft iedere partij zijn eigen onderwerpen en identiteit. Dat is ook belangrijk naar je kiezers toe", aldus Marco.

AMBITIE Als hij terugkijkt naar de afgelopen 13 jaar ziet hij wel dat zowel hijzelf als de politiek veranderd is. In het begin dacht hij verrast: 'is dat het nou?'. Zeker vergeleken bij de landelijke politiek, waar de tegenstellingen veel groter waren. ,,Een groot deel van de lokale politiek is uitvoering. Je kunt elkaar niet in de haren vliegen over kinderspeelplaatsen. Ik had in het begin ook moeite met de publieke besluitvorming, die een hele lange adem vraagt. Mijn ambitie was om er meer snelheid in te brengen. Dan zwem je echter tegen de stroom in en daar bereik je niets mee. Ik heb geleerd om te doseren, het proces te blijven volgen en op het juiste moment gas te geven, zoals bij ons voorstel om het ambtsgebed te vervangen door een openingstekst met stiltemoment. Wij waren daar al lang mee bezig en ineens viel alles samen."

VUURWERK Een grote verandering in de politieke verhoudingen is volgens Marco dat deze in het begin veel gezapiger waren. Nu is er meer vuurwerk en daar wordt het eindresultaat niet slechter van, vindt hij. ,,Je moet meer vechten voor je standpunt en tegelijkertijd moet je het wel samen doen. Het is dan een sport om te kijken hoe je elkaar toch kunt vinden."

Zijn huidige fractie vindt hij de meest uitgebalanceerde en interessante. ,,Los van het feit dat het goed is dat wij een vrouw binnen de fractie hebben, brengt Irene ook veel input en kennis mee. Peter doet veel uitzoekwerk, Wim is de stille kracht met veel cijfermatige kennis en Arno heeft een eigen rol met zijn grote netwerk."

CENTRUMPLANNEN Marco is het meest trots op de veranderingen in het centrum. ,,Zeker na de tweede verbouwing, maar er zijn nog mooie stappen te maken zowel in de Dorpsstraat als de Voorstraat. Daarvoor kan je als raadslid je invloed aanwenden. Als GBW willen wij het centrum naar een next level brengen voor inwoners én mensen van buiten ons dorp. Enthousiast zijn wij al, nu nog zorgen dat er op een financieel degelijke manier voortgang wordt geboekt."

Ook is hij er trots op dat hij heeft meegedacht over de introductie van het Nieuwjaarsfeest om oudejaarsrellen als die van 2007 te voorkomen. Dat is gelukt en zelfs meer, omdat het Nieuwjaarsfeest een ontmoetingsplek werd voor jong en oud.

Hoewel hij blij is dat de organisatie na een jaar weer is opgepakt door een commerciële partij en hij de zakelijke motieven snapt, is hij niet 100 procent happy met de entreeheffing. Dat leidt tot de komst van bijna alleen maar jongeren.

ROUTINE Tot slot vertelt hij dat hij in zijn zakelijke carrière mede door wat hij heeft geleerd in zijn raadswerk mooie stappen heeft kunnen maken. Op dit moment ziet hij een goede balans tussen zijn werk en raadswerk en denkt hij niet aan stoppen. Dat doet hij pas, als hij merkt dat hij op routine draait.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie