Afbeelding
Hannie van de Veen

Harde wind dwarsboomt Oogstdag

12 augustus 2019 om 15:33 Overig

WOUDENBERG Elk jaar is de tweede zaterdag van augustus, als de rogge rijp is, de Oogstdag. Stichting Behoud Oude Werktuigen organiseerde zaterdag voor jong en oud met allerlei nostalgische activiteiten op een terrein op de hoek van de Paradijsweg en de Buurtweg op het landgoed Den Treek-Henschoten.

VLEGELEN In boerenkleding lieten 80 vrijwilligers zien dat het vroeger hard werken was met de hand. Centraal stond het oogsten van rogge: maaien, schoven binden, hokken zetten en dorsen met de hand of met historische werktuigen met paarden ervoor uit de periode 1850-1960. Het met de hand dorsen van rogge of vlegelen werd ook gedemonstreerd. Ook het hooien gebeurde op traditionele wijze met paard en wagen. Daarnaast waren er demonstraties van oude ambachten die uit het dagelijks leven van onze tijd verdwenen zijn zoals spinnen, mandenvlechten, bezembinden, zeis haren, stoelen vlechten, mutsen plooien, stro vlechten, tollen maken en glas bewerken. Imkers verkochten hun producten en er waren ijs, koek en wafels te koop. Voor kinderen was er knutselen, bloemschikken, oud Hollandse spelletjes en meerijden met een paard en wagen.


POLITIEHONDEN De Oogstdag werd voor de 25e keer gehouden. Wat in 1994 kleinschalig begon, is nu een groot evenement. Helaas weerhield de slechte weersvoorspelling de komst van veel bezoekers, maar toch was de Oogstdag zeer geslaagd. Elke editie wordt iets nieuws gezocht: politiehonden, roofvogels, schapen drijven, een ganzenhoeder en een hoefsmid. Dit keer was er een washok met alle attributen die bij wassen gebruikt werden en een oude huiskamer, 't Gruythuijs, met keukentje, bedstee en wc, waarin te zien was hoe men vroeger leefde.

Ook nieuw waren de spectaculaire demonstraties boogschieten te paard van de 15-jarige Siem Budding uit Leusden. Bij de wereldkampioenschappen Horseback Archery in mei haalde hij vier medailles terwijl hij deze sport pas twee jaar beoefent. Hij heeft les van een Hongaar en traint in Maarsbergen. Niet alleen voor de kramen, maar ook voor hem was de harde wind lastig.

Siem Budding tijdens zijn demonstratie.
tollen maken
't Gruythuijs: een ouderwets woonhuis in stijl ingericht
oude werktuigen
Een kindje wordt met gewichten gewogen op een weegschaal
het washok
Afbeelding
Siem Budding
Siem Budding tijdens zijn demonstratie.
Dit meisje wilde graag meedansen met de dansgroep
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie