Sinterklaas bezocht vorig jaar december Wopudenberg.
Sinterklaas bezocht vorig jaar december Wopudenberg. Joke van der Heide

Rel om anonieme gift aan Sint

20 juli 2019 om 20:12 lokaal

WOUDENBERG GBW raadslid Arno Vink kon niet vermoeden dat zijn spontane actie tijdens de raadsvergadering om een 'anonieme' gift van 500 euro toe te zeggen aan de stichting 'Vrienden van Sinterklaas' tot een politieke rel zou leiden.

Joke van der Heide

Moe van een al drie kwartier durende discussie over of de subsidie aanvraag wel aan de regels voldeed, stuurde Arno Vink een appje naar zijn fractievoorzitter Marco van de Hoef. Hij zou zorgen dat de eerste 500 euro voor 2019 goed zou komen. Dat zou hij of zelf betalen of samen met collega-ondernemers, omdat hij de Sinterklaastraditie wil behouden voor Woudenberg. Hij begreep niet dat er zo moeilijk werd gedaan over een aanvraag voor een structurele subsidie van 500 euro, terwijl er volgens hem zoveel geld over de balk wordt gegooid in de gemeente.

NOBEL MAAR ONVERSTANDIG CDA en PvdA-GL twijfelen niet aan de goede bedoelingen van Arno Vink. Zij vinden het nobel, maar onverstandig, omdat je iedereen buitenspel zet en als je niet uitkijkt het op een politiek spel lijkt. Maak gebruik van je spreekrecht als raadslid, zo stelden zij. Meer moeite hebben zij echter met de rol die GBW heeft gespeeld. Deze vinden zij onzuiver en niet open en transparant.

Na een schorsing kwam GBW-fractievoorzitter Marco van de Hoef met de mededeling dat zich een anonieme sponsor had gemeld. De vraag is waarom hij dit meldde, terwijl het zijn collega raadslid was die twee stoelen verder zat. Aan onze redactie vertelde Van de Hoef dat hij dacht dat dit de discussie zou vertroebelen. Tijdens de schorsing had hij ruggespraak gehouden met de burgemeester. Zij was het volgens Van de Hoef met hem eens dat het beter was om de naam van Arno Vink niet te noemen.

Toen deze week bekend werd dat Arno Vink de anonieme sponsor was, stelde de Stichting 'Vrienden van Sinterklaas' donderdag 16 juli in een persbericht dat zij van een politieke partij of personen uit het gemeentebestuur geen donatie kunnen accepteren. Vanwege haar culturele en maatschappelijke doelstelling is de stichting van mening dat zij zich dit niet kan veroorloven. De stichting stelt het wel op prijs dat Arno Vink zich gemeld heeft als vrijwilliger om voor de stichting fondsen te werven.

AANGEVALLEN Marco van de Hoef voelt zich persoonlijk aangevallen door het persbericht. Hij begrijpt dat er door alle commotie de conclusie zou kunnen worden getrokken dat er een politiek spel is gespeeld. Hij wil echter benadrukken dat dit absoluut niet zo is. Namens zijn fractie heeft hij geprobeerd naar een oplossing te zoeken die goed, structureel en rechtmatig is. Zijn insteek is altijd geweest om hiervoor samen met PvdA-GL en het CDA de tijd te nemen tot de begrotingsbehandeling in oktober. Dat kan ook, omdat de raad volgens haar budgetrecht het college opdracht kan geven om dit te doen net als bij het Nieuwjaarsfeest. Die insteek is er voor hem nog steeds, hoewel zijn enthousiasme door het persbericht aanzienlijk kleiner is. ,,Persoonlijk zeg ik altijd dankjewel als iemand mij probeert te helpen", aldus Van de Hoef.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie