Desiree Holtkamp kan 13 juli haar imkerij helaas niet open stellen voor publiek.
Desiree Holtkamp kan 13 juli haar imkerij helaas niet open stellen voor publiek. Hannie van de Veen

Inkijkje in het werk van een imker

10 juli 2019 om 15:51 lokaal

WOUDENBERG De Nederlandse Bijenhouders Vereniging houdt op 13 en 14 juli voor de tiende keer de Landelijke Open Imkerijdagen. Nu zowel wilde bijen als honingbijen het steeds moeilijker krijgen en tegelijkertijd steeds meer mensen beseffen dat we niet zonder bijen kunnen, zijn deze imkerijdagen geschikt om meer over bijen en het houden van bijen te weten te komen. Wat doet een imker, hoe oogst je honing, wat doen bijen met stuifmeel en hoe kan ik zelf in mijn tuin bijen helpen? Imkers vertellen het graag en laten met een observatiekast zien hoe bijen leven. Bij velen is ook honing te koop of te proeven.

In Leusden is Hoeve Groot Zandbrink aan de Postweg open voor bezoek en in Woudenberg zou imkerij 't Kloosterhofje aan de Ekris meedoen. Door ziekte en vernielingen op het landgoed kunnen er nu echter geen mensen terecht, maar belangstellenden kunnen wel op afspraak langskomen.

Desiree Holtkamp: ,,'t Kloosterhofje werkt biologisch, is SKAL-gecertificeerd en biedt cursussen voor biologisch imkeren. De standplaatsen van de bijenkasten moeten door deze overheidsinstantie goedgekeurd zijn. Dat is in ons dichtbevolkte land lastig. In een straal van 3 km moet biologische landbouw of natuur zijn, er moet met natuurlijke materialen gewerkt worden, voer- en bestrijdingsmiddelen moeten biologisch zijn en vleugels van de koninginnen mogen niet geknipt worden. Pas na één jaar mag je je biologisch noemen. Toen we 12,5 jaar geleden begonnen was natuurbeheer onze motivatie. Daarin zijn we steeds verder gegaan. Voor een deel zijn we nu bij de verkoop van onze producten ook biologisch dynamisch. Niet alleen houden we bij de beplanting van ons landgoed rekening met de bijen en andere insecten door middel van duurzaamheid en biodiversiteit, maar door presentaties proberen we meer mensen te doordringen van het belang van bijen in de wereld. De Nederlandse Biologische Bijenteelt Vereniging is hier nu gevestigd."

Ongeveer 250 imkers en imkerverenigingen van de NBV doen aan de Imkerijdagen mee. Dit evenement ontstond uit de viering van het 100-jarig bestaan van de afdeling Driebergen-Doorn. Vanaf 2010 wordt het landelijk georganiseerd en druk bezocht. De NBV promoot zo de bijenhouderij. Ook biedt ze cursussen voor wie imker wil worden. In de Gelderse Vallei zijn bijen al eeuwenlang landbouwdieren vanwege onze oudste zoetstof, de honing, de bijenwas en voor de bestuiving van fruitbomen en groentesoorten. Ook zijn er bijenmarkten in deze regio. Door een gebrek aan bloemen en minder biodiversiteit lopen de aantallen bijen tegenwoordig terug. Ook hebben ze te lijden onder het gebruik van insecticiden en bijenziekten. De landbouw is echter juist afhankelijk van bijen voor de bestuiving van hun gewassen. Sinds het besef doordringt dat bijen essentieel zijn voor onze voedselvoorziening probeert men bijen te helpen met bijenhotels en het inzaaien van bijenvriendelijke bloemenmengsels. Ook in Woudenberg hebben gemeente en imkervereniging door het hele dorp zulke stroken ingezaaid. Meer informatie via www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag.

Een bijenvriendelijk ingezaaide bloemenrand in de gemeente
Desiree Holtkamp kan 13 juli haar imkerij helaas niet open stellen voor publiek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie