Jessica de Jager en Indra Waardenburg.
Jessica de Jager en Indra Waardenburg. Hannie van de Veen

VoorleesExpress: 'Leesplezier voor kwetsbare groep'

1 juli 2019 om 16:26 lokaal

WOUDENBERG In de huiskamer van het Cultuurhuis in de bibliotheek is er op 10 juli om 19.30 uur een informatieavond over de nieuwe VoorleesExpress.

Deze avond is bedoeld voor nieuw aan te melden vrijwilligers. Voor Woudenberg is de VoorleesExpress nieuw, maar landelijk draait het project al dertien jaar en bij bibliotheek Eemland al enkele jaren. Het is vrijwilligerswerk.

TAALACHTERSTAND Projectleider Jessica de Jager: ,,De VoorleesExpress is bedoeld voor kinderen van 2 tot 8 jaar die een taalachterstand hebben en daarom extra aandacht nodig hebben. Een vaste vrijwilliger komt twintig weken één keer per week om op een vaste middag of avond voor te lezen en te werken aan leesplezier bij een aangemeld gezin thuis. Ook de ouders worden hierbij betrokken. Zij hebben moeite om hun kinderen zelf te stimuleren in de taalontwikkeling of om voor te lezen, maar zijn wel gemotiveerd eraan te werken. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling en verrijkt de taal. Uit onderzoek blijkt dat vijftien minuten voorlezen per dag zorgt voor duizend nieuwe woorden per jaar. Het is goed voor de ontwikkeling van verhaalbegrip, vergroot de woordenschat en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Omdat is gebleken dat er pas effect is na vijftien aanbieden, is gekozen voor twintig weken. In die tijd gaat de voorleesouder met het kind en de ouders ook minstens een keer naar de bibliotheek. De kinderen krijgen een nieuwe bibliotheekpas en een stempelkaart voor elk bibliotheekbezoek, met een beloning als die vol is. Ouders mogen een jaar gratis lid worden. Zo worden kinderen en ouders gestimuleerd de bibliotheek te bezoeken. Als voorlezer heb je een voorbeeldfunctie en coachende taak, zodat ouders na verloop van tijd wel hun kinderen kunnen stimuleren in de taalontwikkeling. Vrijwilligers die zich aanmelden horen op 10 juli meer."

PLEZIER De komende drie jaar subsidieert de gemeente dit bibliotheekproject om abonnementen, trainingen en materialen te betalen. Alle scholen, peuterspeelzalen, GGD, sociaal team, consultatiebureau en Steunpunt Vrijwilligers zijn op de hoogte, maar ouders kunnen ook zelf kinderen aanmelden. Dat kost eenmalig 10 euro. Jessica de Jager en Indra Waardenburg: ,,Dit voorlezen is bedoeld voor een kwetsbare groep kinderen en ouders met een aversie tegen lezen of leesproblemen. Het gaat om leesplezier en interactie, niet om technisch lezen, en we hopen dat ouders het na afloop overnemen. Daarom moeten ze er bij zijn. Ook broertjes of zusjes mogen erbij zijn en aandachtig meeluisteren. Voor hele jonge kinderen is het omslaan van de bladzij al interessant. De voorlezer moet wel creatief zijn bij de interactie.

Als een boek niet aanslaat, kan een informatief boek gekozen worden of samen er op uit om op te zoeken wat gelezen is. De voorlezer krijgt training en coördineert samen met aanspreekpunt Jessica de bibliotheekbezoeken. In Amersfoort is dit zeer succesvol. We hopen hier ook. Soms houden voorlezers na afloop nog contact. Als ouders het voorlezen overnemen mag dat in hun eigen taal of door te praten over een prentenboek. Gelukkig hebben we al enkele vrijwilligers, maar we willen er graag meer."

Meer informatie: www.voorleesexpress.nl

Jessica de Jager en Indra Waardenburg.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie