Foto's van oud-gevangenen kunnen ingestuurd worden via www.geefgevangeneneengezicht.nl.
Foto's van oud-gevangenen kunnen ingestuurd worden via www.geefgevangeneneengezicht.nl. Archief Kamp Amersfoort

Kamp Amersfoort zoekt foto's van Woudenbergers voor monument

27 juni 2019 om 06:30 lokaal

WOUDENBERG Nationaal Museum Kamp Amersfoort wordt opgeknapt. Voor een nieuw te bouwen fotomonument zoekt het museum foto's en gegevens zoals naam, geboortedatum en tijd van verblijf van de meer dan 35.000 mannen, vrouwen, jongens en meisjes die tussen 1941 en 1945 in het kamp gevangene waren van de Duitsers en daar veel leed hebben moeten doorstaan. Onder hen zijn ook verzetsstrijders uit Woudenberg. Dit project heet 'Geef gevangenen een gezicht'.

Dit fotomonument is bedoeld om in het nieuwe herinneringscentrum, dat volgend jaar in het museum wordt geopend, een eerbetoon te realiseren voor al die mensen die door de bezetter werden ontmenselijkt. Hun kleding en bezittingen werden afgenomen, ze raakten hun naam kwijt en kregen een nummer. Door honger en ziekte veranderden ze van waardevolle mensen van vlees en bloed in een massa levende geraamten. De foto's geven hen weer een gezicht en zo worden ze aan de vergetelheid onttrokken. Voor dit doel zijn historische verenigingen zoals Stichting Oud Woudenberg benaderd. Namens Kamp Amersfoort zoeken zij foto's van (Woudenbergse) gevangenen van het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort. Ook het verhaal van nabestaanden is interessant.

Een aantal Woudenbergse verzetsmensen zat in Kamp Amersfoort gevangen en overleefde de oorlog niet: Cornelis, Aart en Jochem Steenbergen, Cornelis ter Maaten, Jan van Ginkel, Willem Hendrik en Theo Heine. Maar niet alle namen op het verzetsmonument hebben in Kamp Amersfoort gezeten. De enige Woudenbergse verzetsman die zijn gevangenschap daar wel overleefde is timmerman en gemeenteraadslid Gerrit Kleinveld. Na verraad werd hij in december 1942 opgepakt en in een krappe cel gezet wegens sabotage en het vervalsen van persoonsbewijzen. Op 1 maart 1943 wist hij uit het kamp te ontsnappen door zich eerst door wekenlang schuren over de vloer van zijn handboei te bevrijden en daarna met een lepel een tralie los te hakken. Zo ontsnapte hij 's nachts uit het zwaar bewaakte cellencomplex de Bunker en kroop met behulp van plankjes tussen het prikkeldraad door. Over deze spectaculaire ontsnapping is in 1992 een film gemaakt, 'De Bunker', met Thom Hoffman in de hoofdrol. De meeste gevangenen die kortere of langere tijd in het kamp gewoond en gewerkt hebben, hadden dit geluk niet. Ze werden uitgebuit, mishandeld, geëxecuteerd of kwamen om door honger. Er kwamen 620 mensen om. Velen zijn afgevoerd naar concentratiekampen zoals Neuengamme. Sommigen kwamen weer terug, maar het is niet bekend wie wel en wie niet. Archieven van Kamp Amersfoort worden nu gekoppeld aan nog beschikbare archieven van concentratiekampen.

Foto's van oud-gevangenen kunnen ingestuurd worden via www.geefgevangeneneengezicht.nl. Onderzoekers van Kamp Amersfoort bekijken alles en controleren de juistheid aan de hand van archieven. Daarna wordt de foto op de website geplaatst. Volgend jaar komt de foto dan op het monument. Op de site kan ook een bijdrage aan het project overgemaakt worden.

Ook is het mogelijk om foto's te mailen naar Johan de Kruijff van Stichting Oud Woudenberg via johandekruijff@planet.nl.

.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie