Afbeelding
Toussaint Kluiters

Forse stijging tarief afvalstoffenheffing in Woudenberg

25 juni 2019 om 11:35 lokaal

WOUDENBERG Gemiddeld zullen de tarieven voor afvalstoffenheffing de komende jaren met 50 euro per huishouden moeten stijgen om weer kostendekkend te zijn. Dit komt neer op een gemiddeld tarief van 224 euro per huishouden. Hoeveel het variabele en het vaste deel van het tarief zullen stijgen moet nog berekend worden door het college.

Het gaat om een stijging van bijna 30 procent ten op zichten van de tarieven van 2017, 2018 en 2019 en leidt zelfs tot een stijging van 7 procent van de tarieven voor invoering van Diftar in 2016. Die invoering ging niet zonder slag of stoot. Inwoners moesten wennen aan de nieuwe manier van afvalverwerkingen en kostenopbouw. Maar bovenstaande tarieven van 2017, 2018 en 2019 laten zien dat bij een goede afvalscheiding de variabele kosten zijn gedaald en daarmee de eerste drie jaren tot lagere tarieven heeft geleid.

Daar is nu met de volgens de VVD exceptionele hoge kostenstijging van 250.000 euro van afvalverwerker ROVA in één keer een streep doorgezet. Volgens de gemeente wordt de stijging van de kosten hoofdzakelijk veroorzaakt door de stijging van de landelijke afvalverbrandingsbelasting op (grof) restafval, extra kosten voor onder andere beheer en verwerking afval milieustraat, extra doorbelasting in tarieven vanuit de gemeente in verbrand met de investering op de milieustraat en dalende opbrengsten voor PMD en papier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie