Mariska Ynema, op weg naar het spreekuur op de Julianaschool.
Mariska Ynema, op weg naar het spreekuur op de Julianaschool. Jessica Willems

Spreekuur Kleine Schans op alle basisscholen

22 juni 2019 om 07:24 lokaal

WOUDENBERG School is voor de meeste kinderen en hun ouders een plek waar ze veel tijd doorbrengen. Een plek waar kinderen vrienden maken en zich ontwikkelen, zowel op schoolse vaardigheden, als op sociaal en emotioneel vlak. Ook ouders ontmoeten elkaar, via de kinderen, op het schoolplein bij het halen en brengen van de kinderen.

Sinds kort is er naast de vaste gezichten van juf of meester een nieuw vast gezicht op alle basisscholen in Woudenberg: Mariska Ynema en Anja Prinsen, beiden lid van het sociaal team van de Kleine Schans. Vanaf deze maand is er op iedere basisschool in Woudenberg maandelijks een inloopspreekuur. Mariska: ,,We werkten al geregeld samen met de IB-er van de Olijfboom. Vanuit die samenwerking ontstond het idee van een spreekuur op school, om zo al vroeg met ouders in contact te komen. Want hoe langer mensen blijven lopen met vragen of kleine problemen, hoe lastiger het vaak wordt. Dat speelt bij schoolse vragen, zoals reken – of taalvaardigheid, waar een leerkracht of IB-er extra ondersteuning kan bieden. Maar hetzelfde geld ook bij opvoedvragen, of sociale, emotionele of gedragsproblemen. Dat zijn allemaal onderwerpen waar we vanuit de Kleine Schans bij kunnen ondersteunen.”

BALIE ,,De drempel om actief contact op te nemen met de Kleine Schans is nog steeds vrij groot, ondanks dat we juist heel laagdrempelig willen zijn. Maar ja, het is toch een balie, je moet er naar toe gaan, je kent de mensen niet… ik snap ook wel dat als het even niet zo lekker loopt thuis, dat je niet direct bij ons aan de balie staat.”

Enthousiast vertelt Mariska verder: ,,Dat willen we met deze spreekuren dus omdraaien. Door een vast gezicht op een school te zijn, hopen we dat ouders én leerkrachten gemakkelijker hun vragen stellen. We halen met het spreekuur hopelijk de twee grootste drempels weg: je hoeft niet meer naar de balie toe, want wij zijn op school, waar je toch al moet zijn als ouder. En doordat we maandelijks aanwezig zijn, leren ouders, leerkrachten en kinderen ons toch een beetje kennen.“

,,Zeker als het gaat om opvoedvragen, merken we dat ouders soms best lang door blijven lopen met hun vragen”, aldus Mariska. ,,Terwijl er vaak door wat kleine tips of handvatten al veel kan veranderen.” De spreekuren zijn echter niet alleen maar bedoeld voor opvoedvragen. ,,Ouders, leerkrachten, IB-ers, maar ook oppasopa’s en oma’s of gastouders: iedereen die op school komt is welkom om binnen te lopen met een vraag. Dat hoeft dus ook niet per se te gaan over opvoeden. Ook vragen over persoonlijke problemen, problemen in de relationele sfeer of vragen op het gebied van financiën kunnen gesteld worden op het spreekuur.“

VRIJBLIVEND Mariska: ,,We zijn dus gestart op de Olijfboom en inmiddels hebben we op alle scholen een vast moment waarop we te vinden zijn.” Op de vraag wat ze denkt dat de spreekuren gaan opleveren, antwoordt ze lachend: ,,Ik hoop vooral dat mensen lekker snel en vrijblijvend even binnen wandelen als ik op spreekuur zit. Het kan zomaar dat een ouder in zijn maag zit met een vraag of een probleem, terwijl er misschien samen een goede oplossing voor te bedenken is.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie