Pieter de Kruijf feliciteerde het G team met taart vanwege het kampioenschap.Frans staat rechts op de foto
Pieter de Kruijf feliciteerde het G team met taart vanwege het kampioenschap.Frans staat rechts op de foto Hannie van de Veen

'Iedereen mocht Frans Reijne graag'

21 juni 2019 om 07:21 lokaal

WOUDENBERG Op 8 april overleed Frans Reijne. Onverwacht maakten darmkanker en een beroerte een einde aan zijn leven. Hij was een actief en bekend persoon in Woudenberg: bij de PvdA, het G-voetbalteam van VV Woudenberg, de EHBO en als postbezorger.

Geboren en getogen aan de Derde Oosterparkstraat in Amsterdam werkte hij in Noord op de scheepsbaanwerf van NDSM. Na verhuizing naar Woudenberg werd hij ook een echte Woudenberger. Ze gingen wonen in een oud, nu verdwenen, huis op de hoek van de Rumelaarseweg en de Stationsweg bij een kippenslachterij en een oude boomgaard. Frans en zijn broers Ruud en Mario vonden met muziek en sport hun weg tussen de jeugd van het dorp. Frans ging werken bij Blackhawk, een bedrijf in hydraulisch gereedschap, en fietste daarvoor 20 km heen en weer naar Veenendaal. Hij kwam in de ondernemingsraad, wist veel van de regels en hielp anderen graag. Hij kon goed stijldansen en ontmoette in 1978 Gerda op een dansschool in Utrecht. Ook bij de Koningshoeve in Scherpenzeel dansten ze. Al gauw vroeg hij haar ten huwelijk. Hij was trots op zijn twee kinderen, Desiree en Geoffrey, en kleindochter Lisa. In december 2018 vierden ze hun 40-jarig huwelijk. Zomers genoten ze van vakantie in hun geliefde Noord-Macedonië.

Geoffrey was aanvoerder bij het G-voetbalteam van VV Woudenberg. Zo raakte Frans daar bij betrokken als scheidsrechter, begeleider en chauffeur. Ook reed hij voor Reinaerde. Omgaan met mensen met een beperking lag hem goed. Sierd Smit, die zowel bij de PvdA als bij het G-team met Frans te maken had: ,,Bij zijn kist lag daarom een bal met alle namen van spelers en oud-spelers. Hij stond altijd voor zijn spelers klaar en ze mochten hem graag." Elke speler zette ook een zelfgekozen gele bloem in de vaas bij de kist als symbool van VV Woudenberg. Jarenlang was Frans EHBO-er bij allerlei gelegenheden zoals Truckersdag. Ook was hij in de jaren '70 en '80 bestuurslid van de FNV Maarn-Woudenberg.

Na zijn pensioen op zijn 62e werd Frans postbode. Dat deed hij tot het laatst en hij sprak onderweg, maar ook als hij zijn honden uitliet, veel Woudenbergers. Zo was hij voor de PvdA-afdeling heel belangrijk: hij wist wat er leefde, was geworteld in de samenleving en bracht dat in tijdens vergaderingen. Van 2006 tot 2010 zat hij met Eilke Blokland in de gemeenteraad. Bestuurslid Rob Kröber: ,,Frans was maatschappelijk en sociaal betrokken en meer een doener dan een prater. Hij stond altijd klaar voor iedereen. Hij had zijn eigen inbreng, maar een betoog liet hij graag aan anderen over. Aan hem hebben we mede onze twee zetels te danken. Hij was de navigator die de koers bepaalde, net zoals hij dat bij rallyrijden deed."

Sierd Smit: ,,Frans zat eerder bij de PvdA dan ik, maar ik weet dat hij het leuk vond om congresafgevaardigde te zijn en zo vooraanstaande PvdA-ers te ontmoeten. Hij moest dan namens Woudenberg stemmen over partijvoorstellen, verkiezingen evalueren en aan ons verslag uitbrengen. Als afdeling waren we blij met wat hij uit zijn geheugen opdiepte over Woudenberg. In 2018 is hij een half jaar interim voorzitter geweest en zelfs toen hij ziek was leidde hij nog een ledenvergadering."

Frans staat helemaal links bij het team dat nieuwe sporttenues kreeg.
Met de hand omhoog staat Frans links bij het team in nieuwe tenues
Het G team werd kampioen.Frans staat rechts op de foto
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie