De laatste twee maanden is Gwen naast haar werk in Woudenberg ook al actief bij haar nieuwe werkplek.
De laatste twee maanden is Gwen naast haar werk in Woudenberg ook al actief bij haar nieuwe werkplek. Hannie van de Veen

Casemanager dementie verruilt woudenberg voor Overijssel

20 juni 2019 om 07:17 lokaal

WOUDENBERG Na 7 jaar casemanager dementie geweest te zijn in Woudenberg, vertrekt Gwen van Eijden om privéredenen naar Overijssel. Daar woont haar partner en samen maken ze een nieuwe start in de mooie en rustige omgeving van Holten. Ook haar zoon gaat daar enthousiast beginnen op de middelbare school. Heen en weer reizen was geen optie.

De laatste twee maanden is Gwen naast haar werk op maandag, dinsdag en woensdag in Woudenberg ook al actief bij haar nieuwe werkplek, Sociaal Team Deventer Buiten. Dat maakt de overgang gemakkelijker. Voor cliënten is het lastiger: die krijgen met andere casemanagers te maken en moeten opnieuw hun verhaal vertellen.

Haar laatste maand in Woudenberg veroorzaakt gemengde gevoelens. ,,In zeven jaar tijd heb je veel contacten opgebouwd met fysiotherapeuten, huisartsen en Buurtzorg, maar vooral met heel veel mensen en families. Door mijn werk valt deze privébeslissing me heel zwaar. Ik heb hier met veel plezier gewerkt. Ik ga Woudenberg en de Woudenbergers missen. Op 12 juni neem ik om 17.00 uur met een broodmaaltijd in MFC de Schans afscheid van het Alzheimer Café Woudenberg/Scherpenzeel waar ik gespreksleider was. Op 26 juni is mijn laatste werkdag met een afscheidsmoment om 12.00 uur bij Loket de Kleine Schans. Daarna is de bekende fiets van Gwen hier verdwenen."

Gwen begon met een studie maatschappelijk werk aan wat toen nog Sociale Academie de Horst in Driebergen heette, waarna ze aan de slag ging in de commerciële sector maar ook actief in de zorg bleef als vrijwilligerscoördinator in het ziekenhuis van Hilversum. Ze kwam terecht bij Amant en Beweging 3.0.

In 2012 kwam daar het werk in Woudenberg bij waar ze vanuit haar woonplek Vathorst hen fietste. ,,Het is mooi dat er nog één inwoner is met wie ik toen te maken had en die nu nog zelfstandig thuis woont."

,,Door allerlei dossiers was mijn werk afwisselend, want het gaat om mensen van 0 tot 100. Mijn specialisatie waren ouderen, daar ligt mijn hart. Tegenwoordig moet je veel mankeren om in een verpleeghuis te komen. Mantelzorgers zoals partner of familie hebben het daardoor zwaar. Zij beginnen er vanuit vanzelfsprekendheid aan, maar kunnen niet voorzien wat en hoe lang dat nodig is. Soms deed ik de aanmelding bij een verpleeghuis, maar soms deed het gezin dat zelf. Ik adviseerde dan alleen. Zodra er een diagnose dementie is, komt er een casemanager, maar soms is er al eerder een hulpvraag door een huisarts. Geheugenproblemen hoeven niet door dementie te komen en kunnen ook door burn-out of vitaminetekort veroorzaakt worden."

Over haar nieuwe baan vertelt Gwen: ,,Mijn kantoor staat in Schalkhaar, maar ik werk in de kleine dorpen rond Deventer. Ik kan dus heerlijk fietsen naar mijn werk. Het sociaal team is voor 18+. Dat betekent meer WMO-taken. Er zijn veel ouderen die nog wonen op de boerderij waar ze geboren zijn en de winkels verdwijnen uit de kleine dorpen. Ondanks het 'noaberschap' is het daar moeilijker om zelfstandig te blijven wonen. We geven veel beschikkingen voor vervoer af zodat mensen het dorp uit kunnen. Ik word daar ook opbouwwerker en heb zin in die nieuwe uitdaging."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie