Jiska Roosendaal: ,,Ik ben blij met ons eigen plekje in het Cultuurhuis.''
Jiska Roosendaal: ,,Ik ben blij met ons eigen plekje in het Cultuurhuis.'' Hannie van de Veen

'Jongeren moeten zelf gemotiveerd zijn'

4 juni 2019 om 12:04 lokaal

WOUDENBERG Sinds begin april is er in Woudenberg een opvolgster voor jongerenopbouwwerker Reinier van Santen: Jiska Roosendaal.

Ze werkt vierentwintig uur in Woudenberg. Jiska werkt al zes jaar voor Jeugd-Punt en kent de meesten van haar voorgangers, zoals Rob, Andel, Marijn en Esther, doordat ze hen regelmatig sprak.

Samen met collega Anouk Koster die acht uur in Woudenberg werkt en daarnaast in Scherpenzeel actief is proberen ze de opdracht van de gemeente gestalte te geven. 'Zijn waar de jongeren zijn' sluit goed aan bij de visie van Jeugd-Punt: 'Laat je zien'. Dus zoeken ze de jeugd op bij sportclubs, bij kerken en op straat.

GEZINSCONFERENTIES Jiska was al vanaf haar achttiende actief in het jongerenwerk bij gezinsconferenties. Eerst was ze deelnemer en later leidinggevende. Toen ze ontdekte dat ze zowel de omgang met jongeren als het ontwikkelen van programma's leuk vond, ging ze studeren voor wat ze al deed. Ze volgde namelijk de opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming.

Vanaf haar drieëntwintigste werkt ze al bij Jeugd-Punt. ,,Ik ben begonnen in Putten, omdat ik toen in Harderwijk woonde. Nu woon ik in Zeist. Daarom wilde ik graag Reinier opvolgen." Ze vervolgt: ,,In Woudenberg is geen middelbare school zoals in Putten. Daar gaf ik jongeren vanaf 10 jaar weerbaarheidstraining met een landelijke methodiek.

WORSTELEN Hier moet ik eerst gaan ontdekken wat er zoal is. Er is een goede samenwerking met het Sociaal Team, maar ook met Sportieve Naschoolse Opvang. Samen willen we, als dat nodig is, sportverenigingen, kerken, leren signaleren, zodat ze daarnaar kunnen handelen.

Jongeren kunnen worstelen met eenzaamheid, pesten of een moeilijke thuissituatie en daarvoor hulp vragen bij het Sociaal Team. Ook is er het 'All Stars project' om jongeren te leren hun talenten in te zetten om sociale contacten te krijgen. Daarnaast geven we kortdurende individuele coaching, als hulp van het Sociaal team te veel van het goede is, in de vorm van hulp bij plannen en dergelijke. Dit is vraaggericht. Jongeren moeten vanuit zichzelf gemotiveerd zijn. In groep 7 en 8 van de basisscholen bieden we samen met de leerkracht voorlichting over groepsdruk, alcohol, drugs, sexting en cyberpesten.

Ook zijn we wettelijk verplicht ouders bij ons werk te betrekken."

Jiska heeft al wat ideeën over haar baan: ,,Vroeger werkten we accomodatiegebonden, maar de Time Out bestaat niet meer. Ik ben blij met ons eigen plekje in het Cultuurhuis voor gesprekken, als verzamelpunt bijvoorbeeld. Dan zijn we ook duidelijk als aanspreekpunt. In de week van de opvoeding in oktober willen we ook wat organiseren. We streven naar ontmoeting en willen misschien een groep vormen. We zijn vooral benieuwd naar wat jongeren nodig hebben bijvoorbeeld een plek of een activiteit. Dat mogen ze laten weten. We zijn op allerlei manieren bereikbaar."

[Facebook: @jeugdpuntwoudenberg, Instagram: jwwoudenberg_jeugdpunt, 06-37453602 of via JM@Jeugd-Punt.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie