LTO vindt zonnepanelen in de wei niet wenselijk.
LTO vindt zonnepanelen in de wei niet wenselijk. Joke van der Heide

LTO tegen zonnevelden

3 juni 2019 om 12:00 lokaal

WOUDENBERG Onder het motto 'daken leveren energie en grond levert voedsel' voert de LTO-afdeling Noord Gelderse Vallei opnieuw actie tegen grote zonnevelden op landbouwgrond. Dit is volgens hen niet de oplossing voor het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Joke van der Heide

Komende zomer wordt waarschijnlijk het klimaatakkoord landelijk ondertekend. Van gemeenten wordt verwacht dat zij aansluitend hierop een Regionale Energie Strategie (RES) opstellen. Met het toesturen van de visie Zonneklaar wil deze LTO-afdeling gemeenten overtuigen om voor het behalen van de klimaatdoelstelling geen zonnevelden in te richten op landbouwgrond.

INDUSTRIEEL Om te beginnen vindt LTO de naam zonnevelden niet juist. Je zou volgens LTO moeten spreken van zonnecentrales. Het is een industriële bezigheid, geven zij aan. Daarbij wijzen zij op de lange-termijneffecten op landschap en bodem. Zonnepanelen hebben een economische levensduur van 25 jaar. Volgens het Louis Bolk instituut duurt het nog eens 25 jaar voordat de bodemkwaliteit en het bodemleven hersteld zijn. Zonnepanelen in de wei is misschien wel het makkelijkst, maar niet wenselijk.

De landbouw wil de CO2-reductie verminderen. Volgens de LTO Noord Gelderse Vallei is de landbouw de enige sector die de klimaatdoelstelling voor 2020 ruimschoots haalt en is betrokken bij bijna de helft van alle duurzaam opgewekte energie. De landbouw kan haar ambitie voor CO2-reductie door het verbeteren van kringlopen, bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit alleen niet waarmaken als zij enkele tientallen tot honderden hectares landbouwgrond kwijtraken aan zonnecentrales, volgens LTO. Als neveneffect van de claims op geschikte locaties voor zonnecentrales stellen zij dat deze de grondprijzen verder omhoog jagen. Dat zou het voor bijvoorbeeld jonge boeren moeilijker maken om het ouderlijk bedrijf over te nemen.

ZONNELADDER Over hoe het dan wel moet is LTO duidelijk. Eerst de zonneladder volgen, een visie waar de gemeente Woudenberg overigens achter staat. Dat betekent eerst de daken vol en daarna ruimten die niet in gebruik zijn, zoals taluds en bermen. Verder zien zij een coördinerende en faciliterende rol van gemeenten of de regio. Zij geven aan dat er al veel plannen voor zonnepanelen op daken van particulieren en bedrijven klaarliggen. Zoveel dat er, gezien de netwerkcapaciteit, lange wachttijden voor nieuwe projecten zouden ontstaan. LTO is ook bereid om mee te denken over het plaatsen van windmolens. Mits er lokaal draagvlak voor is.

LTO stelt dat door een combinatie van zon en wind een bedrijf een stabielere energieproductie realiseert. Coördineren en faciliteren van initiatieven voor duurzame energie levert op korte termijn meer energie, meer draagvlak en meer burgerparticipatie op dan grote zonnecentrales. Bovendien spaart dit landbouwgrond en landschap, aldus LTO.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie