Afbeelding
BDU Archief

Geen subsidie voor intocht Sint

3 juni 2019 om 10:44 lokaal

WOUDENBERG In de kadernota die op 18 juni in de gemeenteraad zal worden besproken, zal zoals het er nu uitziet geen post opgenomen zijn voor subsidie voor de Sinterklaasintocht en andere Sinterklaasactiviteiten.

Joke van der Heide

Ruud Stuivenberg, bestuurslid van Stichting Vrienden van Sinterklaas Woudenberg en voorzitter van de activiteitencommissie: ,,De reden is dat de gemeente dit een commercieel evenement vindt voor de winkeliers. Daarnaast vindt de gemeente dat de stichting zich niet zelf substantieel inzet voor het binnenhalen van sponsorgelden."

Stuivenberg bestrijdt dat het een commercieel evenement is. ,,Het is een cultureel evenement, dat hoort bij Woudenberg", stelt hij. Zijn organisatie is in 2016 opgericht, toen winkeliersvereniging DES besloot om niet langer onder de vlag van de winkeliersvereniging de Sinterklaasactiviteiten te organiseren. ,,Het ging voor de winkeliers om een behoorlijke uitgave, terwijl zij er commercieel niet zoveel aan hadden, omdat het tijdens de intocht stil was in het dorp", aldus Stuivenberg.

NIET ACTIEF Daarom is besloten om als stichting verder te gaan. De stichting ontvangt vanuit de DES een bijdrage van 1.500 euro. Daarnaast betaalde de gemeente een beperkt bedrag van enkele honderden euro's subsidie. Van dit bedrag werden onder andere de leges aan de gemeente betaald. Stuivenberg is het niet eens met de kritiek van de gemeente dat de stichting niet actief bezig is met het ophalen van sponsorgelden. ,,Wij kiezen voor een andere opzet dan mijn voorganger Wil Schimmel, die veel uren stak in het regelen van sponsoren in natura voor pepernoten en de lunch van de vrijwilligers. Ons sponsorteam is druk bezig met het benaderen van bedrijven voor een financiële bijdrage.''

SOBERE INTOCHT ,,Wij kunnen alleen niet specifiek laten zien hoeveel uur wij hier aan besteden. Volgend jaar gaan wij dat natuurlijk bijhouden", vervolgt Stuivenberg.

De subsidie van de gemeente heeft de stichting volgens Stuivenberg hard nodig. ,,Met een zo beperkt mogelijk budget zorgen wij ieder jaar voor een Sinterklaasteam met 40 pieten. In totaal werken er 70 vrijwilligers mee. Wij merken dat de organisatie steeds moeilijker wordt door toenemende regels op het gebied van veiligheid en EHBO."

De nieuwe organisator geeft aan dat hij voor ongeveer 4000 euro slechts een zeer sobere intocht en 1 of 2 kleine activiteiten kan realiseren. Daarom heeft hij alle politieke partijen geïnformeerd. ,,Ik hoop dat de politiek Sinterklaas een warm hart toedraagt en dat zij zich tijdens de behandeling van de begroting sterk maken voor een beperkte jaarlijkse structurele bijdrage. Dat moet toch kunnen als ik zie hoeveel geld er naar bijvoorbeeld de sportverenigingen gaat", besluit Stuivenberg zijn betoog.

De gemeente heeft aangegeven binnenkort het gesprek aan te gaan met de heer Stuivenberg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie