Van links naar rechts: Marcella de Kruif-Honders, Frans de Kruif, Ody Honders en Betsy Honders.
Van links naar rechts: Marcella de Kruif-Honders, Frans de Kruif, Ody Honders en Betsy Honders. Hannie van de Veen

Ody en Betsy Honders 50 jaar getrouwd

28 mei 2019 om 11:30 lokaal

WOUDENBERG Hoewel hun trouwdatum niet op dezelfde dag valt, vieren Ody en Betsy Honders en hun dochter Marcella met haar man Frans wel bijna gelijktijdig hun huwelijksjubileum. Ody en Betsy waren op 14 mei 50 jaar getrouwd. Marcella en Frans de Kruif vieren eind mei hun 25-jarig huwelijksfeest.

Er blijken nog meer dingen te zijn die als een rode draad door deze hechte familie lopen. Alle vier zijn ze actief (geweest) in kerkenwerk en muziek. Ook bij Gideon, één van Marcella's zonen, zie je de interesse terug in muziek en apparatuur. Hij volgt een muziekopleiding, speelt vier instrumenten, geeft drumles en arrangeert liederen voor de diensten in de Dorpskerk en de Open Hof.

DELICATESSENZAAK Ody zong in een band en Betsy zat bij 'Entre Nous', een entertainmentgroepje dat sketches en liedjes bracht. Beiden wilden iets anders. Dat werden de 'Seven Ups' en 'the Electric Strings'. Ody werkte bij de luchtmacht, Betsy Koster bij een delicatessenzaak op de Slotlaan in Zeist. Ze kregen verkering, die met een korte onderbreking in totaal vijf jaar duurde. Ody's vader overleed voor die tijd door een ongeval op de Leersumse plassen. Na hun bruiloft in 1969 ging Ody met Betsy mee naar de kerk en werd daar actief in het jeugdwerk, Kompas 1971, en vanaf 1974 samen met Willem van Grootheest bij muziekgroep 'Light up the Fire'. Van seculiere muziek veranderde het repertoire in gospelmuziek. Vergaderd werd er meestal bij Ody thuis. Desondanks zat Betsy veel alleen thuis met de kinderen.

In 1992 begon Ody met Convocare; ook Marcella zong mee. Later zong ze jarenlang bij de Sing In's. Zoon André werd actief in licht en geluid. Betsy deed DABAR evangelisatiewerk op Camping de Heigraaf en zat in een commissie voor open jeugdwerk. Toen ze zwanger werd, nam Ody haar taken over. Later verhuisde het DABAR werk naar camping Laag Kanje. Ook schoonzoon Frans deed dit een paar jaar. Nu is hij soms actief bij Kom en Zie en Zomerfeest Next.

VERZOEKPROGRAMMA Betsy heeft eigen activiteiten: ze verzorgt samen met haar schoonzusje Sineke al 25 jaar op de laatste vrijdag van de maand een muzikaal verzoekplatenprogramma voor zieken en ouderen via de kerktelefoon. Het zoeken van teksten en liederen kost haar veel voorbereidingstijd. Steven Luitjes helpt met de techniek. Ook brengt ze om mensen te bemoedigen een blaadje rond: 'het Lichtspoor'. Ze was wandeldame bij Groenewoude, zorgde voor haar ouders, is actief bij Dorcas en past op de kleinkinderen die beide gezinnen verbinden. Als Marcella werkt, letten Ody en Betsy op en zorgen zij zo nodig voor eten. Nu de scholen een continurooster hebben, is dat oppassen minder nodig.

BASKETBALLEN Marcella en Frans leerden elkaar kennen via een klasgenoot en door het basketballen op het veldje naast de voormalige Prangelaarschool. Frans, de jongste uit een gezin met 8 kinderen, was ouder dan Marcella en wilde na 6 jaar verkering trouwen. Ze gingen wonen op de Willem de Zwijgerlaan en kochten na 5 jaar het huis naast het geboortehuis van Ody op de Stationsweg, waar ze nu 18 jaar wonen. In die tijd was Ody thuis door een arbeidsconflict. Daardoor had hij alle tijd om voor hen te klussen. Een moeilijk moment was een fietsongeluk van Frans, waar hij blijvende gevolgen aan overhield.

Marcella was 20 jaar leidster en voorzitter van het zondagsschoolwerk en is nu betrokken bij de bouw van het tweede kerkelijk centrum (als lid van de werkgroep communicatie). Ook is ze betrokken bij een pilot om een Bijbeluur op te zetten als kindernevendienst. ,,In het tweede kerkgebouw hebben we straks meer mogelijkheden."

Voor Ody was de periode dat zijn vader, zijn moeder en broer overleden een dieptepunt. In die tijd had hij ook een arbeidsconflict en in 1997 kreeg hij een TIA. Ody: ,,Mijn geloof was toen een steun."

Door een outplacementprocedure kwam hij als fondsenwerver bij de 'Bible League', waar hij veel profijt had van zijn inkoop- en verkoopervaring. Hij had het er tot aan zijn pensionering goed naar zijn zin. Betsy: ,,Dat bracht rust in het gezin."

Toen hij in 2001 bij stichting Oud Woudenberg kwam werden geschiedenis onderzoeken en erover schrijven zijn passie. Betsy: ,,Gelukkig staat de computer beneden en is hij dus veel thuis."

Van 2007 tot 2014 was Ody evangelisatie-ouderling. Ook was hij actief bij Actie Thuiskomen, de Passiestonden, het tijdelijke wijkblad, de Volkskerstzang, Zomerfeest Next, gebedsbriefjes en het ontvangstcomité. Een uitdaging voor hem is nog de realisering van informatiebordjes op bijzondere plekken in het dorp, zoals een paar jaar geleden oude foto's in etalages hingen. Eerst worden de huwelijksjubilea gevierd met een korte vakantie en feestelijkheden met familie en vrienden.

Loco-burgemeester Pieter de Kruif feliciteert het Ody en Betsy Honders.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie