Theo Koot: ,,Gedichten lezen kost me minder moeite dan een boek.
Theo Koot: ,,Gedichten lezen kost me minder moeite dan een boek." Hannie van de Veen

Theo Koot publiceert vierde dichtbundel

29 mei 2019 om 06:30 lokaal

WOUDENBERG De vierde dichtbundel van Theo Koot, getiteld 'Voor M. en andere liefdesgedichten' komt op 3 juni uit. De bundel wordt, vergezeld van een hapje en een drankje, ten doop gehouden in het Cultuurhuis van 17.00-19.00 uur. Hoewel Theo zijn hele leven al met poëzie bezig is werd zijn eerste bundel, 'Op een trip in het leven' pas in 2012 uitgebracht.

Daarna volgden in 2013 'Gedicht voor onze (klein)kinderen' en in 2017 'Zwarte Roos' bij drie verschillende uitgevers. Theo's vierde bundel verschijnt bij Uitgeverij T.H.G.K. Eerder publiceerde hij bij uitgeverij Heimdall, een jonge uitgeverij van hedendaagse poëzie die sinds 2014 al veel dichtbundels heeft uitgebracht en graag op een laagdrempelige manier poëzie aan de man brengt. Theo's gedichten zijn erg toegankelijk voor een breed publiek.

ENGELSTALIG Al op de lagere school was Theo met gedichtjes bezig, maar op de mulo kreeg dit een stimulans door een leraar Nederlands die interesse wekte voor kunst, klassieke muziek en literatuur.

Daardoor bezocht Theo veel musea en ging hij veel lezen. ,,Gedichten lezen kost me minder moeite dan een boek." Op de mulo in Den Haag maakte hij gedichten in de vernieuwende stijl van Kees Schippers, maar die zijn niet bewaard gebleven. Soms probeerde hij ook Engelstalig te dichten.

KUNSTZINNIG UIT VERVELING Vaak schreef hij in de kantlijn van schriften om geconcentreerder naar de leraar te kunnen luisteren. ,,Ik was kunstzinnig uit verveling."

Na de mulo volgde hij de Z-verpleegkundige opleiding en de kaderopleiding. Bij Reinaerde, waar hij in 1972 terechtkwam leerde hij zijn vrouw kennen, met wie hij in 1975 trouwde. Ook werkte hij als verpleegkundige bij de Willem Arntzhoeve en Altrecht.

Van 1988 tot 2017 werkte hij 's nachts. In het gezin was dat handig want dan kon hij de oudste zoon helpen bij zijn huiswerk. Soms maakte hij 's nachts al een opzetje voor een gedicht en werkte dat dan thuis verder uit.

NIET THEMATISCH Koot: ,,Mijn bundels zijn niet thematisch. Als ik er een stel heb liggen kunnen ze in een bundel. Ik schrijf dagelijks, dus ik heb nog genoeg liggen voor zeven bundels. Helaas worden gedichten tegenwoordig minder gelezen en dichtbundels niet zo veel meer verkocht.

Af en toe lever ik ook bijdragen voor bloemlezingen van Uitgeverij Heimdall rond een thema of bezoek ik evenementen die ze voor dichters organiseren, zoals Open Podia. Ik zou graag meer contact hebben met andere dichters, rappers of kunstenaars om samen iets te doen."

Andere plannen heeft Theo ook: ,,Ooit wilde ik een sprookjesboek voor kinderen schrijven maar dat is nooit gelukt.

Nu denk ik er aan een sprookjesgedicht te schrijven. Ook ben ik bezig met een lang gedicht, 'Aldus sprak de aarde'. Het lijkt me ook fantastisch om een gedicht op muziek te laten zetten of een tekst voor een rapper te schrijven."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie