Nelleke Droog met één van haar schilderijen en een paspop met kraag en hoedje.
Nelleke Droog met één van haar schilderijen en een paspop met kraag en hoedje. Hannie van de Veen

Nelleke Droog: 'Ik ben vrijer gaan werken'

8 mei 2019 om 06:01 lokaal

WOUDENBERG De gevarieerde expositie van Nelleke Droog is van 7 mei t/m 29 juni te zien in Galerie de Kunstberg in het Cultuurhuis. De expositie bestaat uit schilderijen, Franse kragen en git-colliers heet 'Van Binnenuit'. Er zijn 17 schilderijen, 6 paspoppen met Franse kragen, 6 ingelijste kragen en 18 werkstukken met git te zien.

De titel van de expositie slaat op Nelleke's manier van werken: ze schildert op haar gevoel zonder van te voren iets te bedenken en weet niet waar het toe leidt. Ze gebruikt gemengde technieken. Laag over laag brengt ze verf aan met pigmenten in aardekleuren uit de Roussillon. Soms kan ze achteraf verklaren hoe een droom of een indruk tot een schilderij leidde. Nelleke heeft geen les gehad en is geen lid van de Kunstberg, maar is veel gestimuleerd door Ellen van Beeck. ,,Al doende heb ik mij ontwikkeld en ben ik vrijer gaan werken, echt van binnenuit. Mijn schilderijen zijn daarom niet gelijk duidelijk voor iedereen.''

Nelleke bracht haar jeugd door in Scherpenzeel, maar woont al 34 jaar in haar geboorteplaats Woudenberg. Velen kennen haar. Ze was groepsleidster, peuterspeelzaaljuf en actief in tweedehands kinderkledingwinkeltje 't Schuurtje achter het huis van haar ouders. Nu woont ze in het oude dokterspand op de Stationsweg West. Nelleke kan ook mouleren en maakt al negen jaar kragen met allerlei materialen. Bij mouleren drapeer je zonder patroon de stof om het lichaam of om een paspop waarna je het vastzet met naald en draad. Nelleke: ,,Ik zoek graag in Frankrijk naar materialen, stofjes en het verhaal daarbij."

Haar andere specialiteit zijn git-colliers. Git is een zwarte of donkerbruine organische delfstof die in de 19e eeuw populair was voor sieraden en lange kettingen met facet geslepen kralen. ,,Ik haal de git van oude kleding af. Ik werk in fases: als ik met kragen bezig ben kan ik niet schilderen en omgekeerd. Mijn inspiratie en mijn levensmotto zijn afkomstig van de schrijver en dichter Nescio: Als je elke dag dezelfde weg gaat, zal je toch iedere keer weer iets nieuws ontdekken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie