Heiltje den Daas leest voor uit het dagboek van haar moeder.
Heiltje den Daas leest voor uit het dagboek van haar moeder. Hannie van de Veen

'Heisa aan de Kersenlijn' herleeft

16 april 2019 om 07:40 lokaal

WOUDENBERG De historische avond van Stichting Oud Woudenberg op donderdag 11 april stond in het teken van de artikelenserie 'Heisa aan de Kersenlijn'. Bezoekers kregen bij binnenkomst in Eben Haëzer een groot treinkaartje voor een rit met de Kersenlijn dat, net als vroeger, echt geknipt werd. Ody Honders, alias Ot Beigelstein schreef de artikelen en leidde ook deze levendige en boeiende avond.

De Kersenlijn liep sinds 1886 van Amersfoort naar Kesteren en werd zo genoemd omdat mensen die kersen gingen plukken daarmee naar de Betuwe reisden. Het verhaal van Ody werd verlevendigd door geluiden zoals stoomfluiten of ratelende wielen, maar ook een blaffende hond. Het verhaal werd bovendien afgewisseld met verhalen van ooggetuigen of nabestaanden die tijdens de wereldoorlog bijzondere gebeurtenissen langs deze lijn meemaakten.

Als eerste las Heiltje van Kolfschoten-den Daas voor uit het dagboek van haar moeder Aletta over de crash van een Stirling bommenwerper vlakbij hun huis bij Bruinenburg waarbij drie Engelsen en vijf Canadezen de dood vonden. De 90-jarige Joop Vossensteyn was tijdens de hongerwinter in 1944 getuige van het neerstorten van een Typhoon bij het voormalige baanwachtershuis op Bruinenburg terwijl hij aardappels rooide met zijn vriend. Indrukwekkend vertelde hij hoe ze de verbrande piloot Milich naast het toestel aantroffen die daar tien dagen moest blijven liggen van de Duitsers. Een belangrijke plek aan de kersenlijn was station Woudenberg-Scherpenzeel. Vanaf daar werden Woudenbergers in mei 1940 geëvacueerd, maar er werd ook met mitrailleurs op vliegtuigen geschoten vanaf de vlakbij gelegen roomboterfabriek. Johan Lagerweij uit Scherpenzeel vertelde anekdotes over voorvallen rond dit station en de Landaasweg waar zijn schoonvader Top een boerderij had. Hij constateerde: ,,Oorlog gaat nooit meer over. Herinneringen aan vernielingen, omgekomenen en de spanning van toen worden steeds sterker en vormen je."

Geen oorlogsverhaal maar wel spannend was wat Evert van Egdom na de pauze vertelde over een roofoverval op Groot Egdom waar zijn vader opgroeide. Ook interviewde Ody Wil Hoogendoorn-Henken over een bombardement op de spoorbrug bij de Haar waarbij haar ouderlijk huis geraakt werd en vier mensen waaronder haar moeder en haar zusje overleden.

Joop Vossensteyn vertelt over het neerstorten van een vliegtuig. Achter hem een foto van het aardappelveldje waar hij toen bezig was.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie