Van links naar rechts, Cees van de Vendel, Jan Vermeer en Wout Blokhuis
Van links naar rechts, Cees van de Vendel, Jan Vermeer en Wout Blokhuis Gemeente

'Tot twee keer toe verleid'

29 december 2018 om 08:17 lokaal

WOUDENBERG  In 2002 zijn Wout Blokhuis en Jan Vermeer gestart als respectievelijk voorzitter en penningmeester bij de Stichting Accommodaties voor Binnensport en Cultuur (Stichting ABC). ,,Wij zijn verleid voor de functie door de eerste voorzitter, Jan Schreuder. Hij vertelde dat het haast geen tijd kostte, twee keer per jaar een uurtje", vertellen Wout en Jan lachend. Dat werd wel wat meer, maar beiden hebben geen spijt van hun beslissing gehad. ,,Het geeft veel voldoening en je kunt wat betekenen voor het dorp", leggen ze uit. Een jaar later trad ook Cees van de Vendel als secretaris toe aan het bestuur.

VERENIGINGSLEVEN Het bestuur van Stichting ABC levert een bijdrage aan de groei en bloei van het verenigingsleven. Tot 2008 was de stichting alleen verantwoordelijk voor Sport & Cultureel Centrum De Camp. ,,Daar gebeurt nogal wat. Gelukkig hebben we er goede beheerders op zitten. Jolanda van Baaren regelt heel veel", aldus Wout.

In 2008 werd het bestuur opnieuw verleid. Deze keer door Simone van de Marck, gemeentesecretaris, met de vraag of Stichting ABC ook het beheer wilde doen voor het nieuwe Multifunctionele Centrum De Schans. ,,Wij hebben als voorwaarde gesteld dat de familie Van Baaren ook bij De Schans het beheer gaat doen. Dat is gebeurd en wij besturen sindsdien twee stichtingen", vertelt Cees. Als bestuur wilden zij niet de verantwoording nemen voor het Cultuurhuis. ,,Dat vonden wij geen goed plan. Wij zijn tenslotte concurrenten van elkaar", leggen zij uit.

Het besturen van De Camp geeft hen meer voldoening dan de Schans. ,,Bij De Schans zijn wij een intermediair tussen de gebruikers en de gemeente. Bij De Camp zijn wij eigenaar en kunnen wij een eigen invulling geven aan het gebruik van het gebouw", aldus Jan. Enthousiast vertellen zij over de goede relatie die zij hebben met de huurders, de beheerders en de gemeente. Van De Camp maken lokale verenigingen gebruik met een groot sport- en cultureel aanbod. Genoemd wordt volleybal, korfbal, gymnastiek, tafeltennis, judo, dans, squash, zaalvoetbal, badminton, yoga, bridge, toneel, fotokring, kerk en naschoolse opvang. Met goede resultaten, vertellen zij trots. Heren 1 van de Volleybalvereniging is gepromoveerd en hoort bij de 40 beste clubs van Nederland. Voor de thuiswedstrijden zijn dit seizoen nieuwe tribunes geplaatst. Ook gymnastiekvereniging Longa en de korfbal acteren op hoog niveau.

LOKAAL LAGE HUUR Naast de lokale sportverenigingen maken ook de basisscholen gebruik van De Camp. Daarnaast wordt De Camp commercieel verhuurd. ,,Wij zijn de grootste verhuurgelegenheid voor hondenverenigingen in Nederland. Dat hebben we te danken aan onze centrale ligging, goede parkeergelegenheid en aantrekkelijke tarieven. Deze inkomsten bieden ons de mogelijkheid om de huren voor de lokale verenigingen laag te houden", legt Wout uit. ,,Daarnaast is het mogelijk om investeringen te doen. Op het dak hebben wij bijvoorbeeld 586 zonnepanelen geplaatst", voegt Jan toe. Het grootste project dat zij als bestuur hebben begeleid is de bouw van een nieuwe hal en upgrading van het cultureel centrum in 2008. ,,Wij waren toen wekelijks op het gemeentehuis voor besprekingen over de bouw. In die tijd hebben wij intensief samengewerkt met Simone van de Marck, die projectleider vanuit de gemeente was", vertelt Wout. Cees verzorgt de administratie van beide stichtingen en dat vraagt 1,5 dag per week aan tijd.

INZET De drie bestuurders hebben veel gemeen. Zij zijn alle drie afkomstig uit de financiële sector. Wout was partner bij een accountantskantoor in Amsterdam en is inmiddels gepensioneerd. Jan is partner bij een accountantskantoor in Woudenberg en Cees was hoofd Financiën bij Bouwfonds en is gepensioneerd. Ze wonen alle drie met veel plezier in Woudenberg en genieten van de rust en de saamhorigheid in het dorp. Alle drie zetten zij zich ook graag in voor de samenleving.

FRISSE IDEEËN Door hun manier van bedrijfsvoering met lage huren voor de lokale verenigingen maken zij binnensport en cultuur bereikbaar voor alle Woudenbergers. Dit en het feit dat Wout na vier periodes heeft besloten om te stoppen is volgens hun de reden voor de nominatie. Wout legt uit: ,,Na zestien jaar vind ik het tijd om het stokje over te dragen aan andere vrijwilligers met nieuwe verfrissende ideeën." Oud-wethouder Judith Ravestein volgt hem op. Ook Jan zoekt naar een opvolger. ,,Ik ben penningmeester geworden bij de VV Woudenberg en dat vraagt veel tijd."

Een nieuwe turnhal is hun wens naar de toekomst toe. ,,Of deze er komt is afhankelijk van subsidie van de gemeente. De plannen liggen vanaf het voorjaar in de week", vertelt de afgetreden voorzitter tot slot.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie