Wat GBW concludeert uit haar zoektocht is dat de inzet moet zijn om mensen die het kunnen betalen te 'verleiden' om naar een andere woning door te stromen.
Wat GBW concludeert uit haar zoektocht is dat de inzet moet zijn om mensen die het kunnen betalen te 'verleiden' om naar een andere woning door te stromen. Joke van der Heide

'Scheefwonen aanpakken, niets doen is geen optie'

19 december 2018 om 07:30 lokaal

WOUDENBERG Binnen de gemeente Woudenberg woont ruim 38 procent van de huurders van een sociale huurwoning (betreft 388 woningen) scheef. In de rest van Nederland ligt dit percentage op 25 procent. Reden voor de GBW-fractie om een zoektocht te doen naar ideeën, tips en maatregelen die door woningcorporaties in het land zijn gedaan om doorstroming op gang te brengen.

Net als in andere gemeenten kampt Woudenberg met een grote wachtlijst voor sociale huurwoningen. Bijbouwen is een optie, maar doorstroming op gang brengen volgens GBW ook.

Dat kan gaan om doorstroming binnen de sociale huursector of uitstroom naar de vrije huursector met een huur net boven de sociale huurgrens van 710 tot 850 euro Oof de bouw van goedkope koopwoningen onder de 250.000 euro.

GBW-raadslid Peter van Schaik: ,,Het is niet makkelijk om doorstroming te realiseren, maar niets doen is geen optie. Uit onze zoektocht blijkt dat er wel degelijk succesvolle mogelijkheden zijn. Alles wat gebruikt en geprobeerd is in Nederland, hebben wij opgenomen in een notitie, die wij hebben aangeboden aan Vallei Wonen."

VOORLICHTING De notitie is actueel. In de prestatieafspraken die afgelopen week gemaakt zijn tussen de gemeente, Vallei Wonen en de Huurdersbelangen Vereniging is namelijk de afspraak dat Vallei Wonen in 2019 onderzoek hiernaar zal gaan doen.

,,De Huurdersbelangen Vereniging vertelde mij ook dat er behoefte is aan meer voorlichting op dit gebied", vertelt hij verder.

Wat GBW concludeert uit haar zoektocht is dat de inzet moet zijn om mensen die het kunnen betalen te 'verleiden' om naar een andere woning door te stromen. ,,Zeker niet dwingen", stelt Peter van Schaik.

Bij verleiden kan gedacht worden aan een financiële prikkel, zoals een doorstroom- of verhuiskostenpremie van bijvoorbeeld 5.000 euro of een kopers-subsidie.

Wil de woningcorporatie de beschikking krijgen over grote huurwoningen, dan is aanpassing van de huur een andere mogelijkheid.

Door veel bewoners wordt de hogere huur die men moet gaan betalen bij doorstroming namelijk als negatief ervaren.

Mogelijke maatregelen zijn korting verlenen op de nieuwe huurprijs, de huur gefaseerd verhogen tot zelfs behoud van de huurprijs.

GESCHIKTER In de Alblasserwaard werkte dit succesvol. Ouderen waren hierdoor wel bereid om te verhuizen naar een kleinere, geschiktere woning, waar zij dat met de hogere huurprijs niet waren.

De vrijgekomen grote woningen konden tegen een hogere huurprijs worden verhuurd aan gezinnen.

ONTZORGEN Ontzorgen van de huurder vormt een andere prikkel. Veel huurders zien als een berg op tegen een verhuizing. In het land zijn er woningcorporaties die de huurders daarin helpen en dus ontzorgen.

Denk aan een verhuisservice, klusservice of hulp bieden bij aanvragen huurtoeslag.

WOoNAMBASSADEUR Communicatie is een derde belangrijk punt.

Corporaties kiezen voor een vast aanspreekpunt, een zogenaamde woonambassadeur, het actief benaderen van oudere huurders vanaf 55 jaar en ouder, het vermelden van doorstroomwoningen op de website en sociale media.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie