Afbeelding
Brandweer Woudenberg

Brandweer Woudenberg tevreden over 'druk jaar'

16 december 2018 om 12:55 lokaal

WOUDENBERG De brandweer Woudenberg hield zaterdag zijn jaarlijkse korpsavond. Op deze avond werd door de postcommandant René Mulder en burgemeester Titia Cnossen teruggekeken op het afgelopen jaar.

In 2018 werd tot nu toe 126 keer een beroep gedaan op de brandweervrijwilligers van de post Woudenberg. Het aantal is hoger dan de voorgaande jaren. Door de extreem warme en droge zomerperiode waren er veel incidenten, in de maanden juli en augustus werd er maar liefst veertig een beroep gedaan op de brandweer. Met de opkomsttijden scoort de post Woudenberg goed, de gemiddelde uitruktijd van de eerste eenheid met 6 personen is vier minuten na alarmering.

Bijzondere incidenten in 2018 waren de zeer grote brand in een kippenschuur aan de Laagerfseweg, meerdere woningbranden, een grote brand in een hooiopslag aan de Slappedel, een zeer grote natuurbrand langs de A12 en het ecoduct Rumelaarseweg, ook werd een Woudenbergse tankautospuit en haakarmvoertuig (als onderdeel van het peloton natuurbrandbestrijding VRU) ingezet bij een zeer grote duinbrand in Heemskerk, en was er nog een langdurige incident met een gevaarlijke stof waarbij de brandweer 24 uur lang is ingezet. Al met al een druk jaar.

Naast het wekelijkse oefenprogramma, is en wordt er veel tijd gestoken in het opleiden van al het brandweer personeel voor het gebruik van de nieuwe voertuigen. De veiligheidsregio Utrecht heeft besloten om tot 2021 al het materiaal te vervangen. Alle posten krijgen exact dezelfde voertuigen, waarmee men voorbereid is op de toekomst.

Na 18 jaar trouwe dienst wordt als eerste de terreinvaardige 4x4 tankautospuit vervangen. Hiervoor zijn inmiddels twee voertuigen afgeleverd op de post, een CCFM tankautospuit (Unimog) speciaal voor natuurbrandbestrijding en een Compacte Tankautospuit voor de basis brandweerzorg. Het streven is om beide voertuigen medio maart 2019 operationeel te hebben.

Tijdens de Open Dag op zaterdag 11 mei 2019 is er voor iedereen de mogelijkheid om het nieuwe materiaal te bewonderen.

CERTIFICATEN Burgemeester Titia Cnossen, sprak in haar toespraak dank uit voor de inzet van de brandweermensen en reikte certificaten uit aan: Corinda Barten en Willem van Burg, zij ontvingen beide het diploma Manschap A en werden bevorderd in de daarbij behorende rang. Errie van Bemmel ontving het certificaat voor de door hem gevolgde opleiding 'collegiale opvang na schokkende gebeurtenissen'.

JUBILARISSEN De volgende jubilarissen zijn gehuldigd en kregen zij de bijbehorende versierselen uitgereikt: Rob Stok (Vrijwilligersmedaille 10 jaar brandweerdienst), Kimm Hendriks en Jan van de Lagemaat (Brandweer Jubilea 12,5 jaar), Sjaak Weima (Brandweer Jubilea 20 jaar met bijbehorende vrijwilligersmedaille (Sjaak Weima) en Gert Meerbeek (Brandweer Jubilea 30 jaar met bijbehorende vrijwilligersmedaille)

Ook moest er afscheid genomen worden van Casper Middelkoop. Hij heeft zich 15 jaar met veel passie en gedrevenheid ingezet voor de brandweer. Aan hem werd een oorkonde en een legpenning uitgereikt.

In tegenstelling tot de landelijke trend met tekorten aan vrijwilligers, kan met trots gemeld worden dat de post Woudenberg volledig op sterkte is. 24 uur per dag 7 dagen per week is er voldoende personeel beschikbaar om het materiaal te bemensen. Op dit moment bestaat de post Woudenberg uit dertig enthousiaste gemotiveerde vrijwilligers (24 mannen en 6 vrouwen) Ook zijn er nog gesprekken met enkele personen welke interesse hebben getoond en staan deze op de wachtlijst.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie