Loslopende honden in Den Treek

4 november 2018 om 17:31 lokaal Deel je nieuws

Op 6 mei van dit jaar maakte ik melding van het feit dat ik tijdens het paardrijden in Den Treek, werd aangevallen door een Pitbull die de eigenaar losliet nadat we hun op een ruiterpad gepasseerd waren.

Vandaag (4 november 2018) was het weer raak. Tijdens mijn rit was ik al diverse mensen gepasseerd die hun honden los lieten lopen, terwijl heel duidelijk op alle officiële toegangspaden staat aangegeven dat honden aan de lijn moeten. In de meeste gevallen lukt het dan om de hond snel aan te lijnen.

Echter toen ik rijdend over een smal ruiterpad in de bocht een zwarte of donkerbruine hond zag lopen, terwijl de eigenaren ongeveer 50 meter verderop liepen, heb ik getracht het paard te keren en terug te rijden. Dit om de mensen de gelegenheid te geven hun hond aan te lijnen. De hond kwam echter meteen luid blaffend op ons afgestormd en begon naar de benen van het paard te happen.
Het paard schok hier zodanig van dat ze in paniek wegvluchtte met de hond erachteraan. Het roepen van de eigenaren had geen enkel effect op de hond. Toen ik de man van het gezelschap in volle galop passeerde trachtte hij met een soort duik de hond te pakken, wat niet lukte. Het paarde schrok hier wederom van en sprong opzij waarna  ik ternauwernood zijn vrouw en naar ik aanneem zijn kind kon ontwijken. De hond heeft ons vele honderden meters achtervolgt al blaffende en bijtend naar de achterbenen van het paard. Op een gegeven moment zijn we hem kwijtgeraakt en kon ik mijn paard weer enigszins kalmeren en aan de teugel krijgen. Het is deze keer goed afgelopen. Ik hoop dat de eigenaren van deze hond dit artikel lezen en zich realiseren dat dit incident een dramatisch afloop had kunnen hebben waar zij dan schuldig aan waren geweest.

Ooit was het rijden in het bos nog leuk, maar tegenwoordig ben ik vaak blij als ik weer zonder problemen met het paard thuis kom. Het zijn tegenwoordig de mensen met loslopende honden en niet te vergeten de mountainbikers  die het plezier vergallen. Voor de laatsten. Ze racen vaak met felgekleurde kleding aan over de bospaadjes en steken zonder vaart te minderen de ruiterpaden over. En als je dan denkt dat je weet waar de fietspaden zijn zodat je daar rekening mee kunt houden, dan zijn er plotseling weer nieuwe paden bijgekomen.

Het landgoed Den Treek is groot en als we ons allemaal aan de regels houden en een beetje rekening met elkaar houden, dan kunnen er heel veel mensen plezier beleven aan dit mooie stuk natuur.

Sjaak Spee

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie