AED in buitengebied niet altijd werkzaam

25 oktober 2018 om 18:23 lokaal Deel je nieuws

Omdat wij in het buitengebied van Woudenberg wonen (op de grens van Leersum) hebben wij met 'de buurt' 2 jaar geleden een AED aangeschaft. Deze is op een centraal punt in de buurt opgehangen. Een aantal van ons, waaronder ikzelf, hebben een reanimatiecursus gevolgd, ook m.b.v. een AED. We vonden dat we op deze manier op alles voorbereid waren, vooral in een buitengebied.

Wat schertst onze verbazing? Er gaat alleen een oproep voor AED uit als het slachtoffer binnen een straal van 500 meter rondom de betreffende AED ligt!! Nou, en in een buitengebied wonen de buren soms al honderden meters bij je vandaan.

Afgelopen 2 oktober kreeg een persoon bij ons op het erf een hartinfarct. Na het bellen van 112 begonnen met reanimatie. Toen ik net begon, kreeg deze persoon een hartstilstand. Na 1 minuut ongeveer had deze persoon weer hartslag. Mijn man de buurvrouw gebeld om de AED te gaan halen, terwijl hijzelf de hartslag in de gaten hield. Met nog een andere persoon de reanimatie afgewisseld, op advies van een 112-medewerker.

De buurvrouw kreeg de kast van de AED niet open, omdat zij geen code had gekregen via Hartveilig.nu (waar we bij zijn aangesloten) en er was NIEMAND dus die een app had gekregen met de code van de kast, bleek achteraf!!!

Na ruim een kwartier kwamen de ambulances, de brandweer en de politie. De persoon is met zwakke hartslag meegenomen naar het ziekenhuis en maakt het ondertussen na alle omstandigheden redelijk en is inmiddels weer thuis.

Over onze toeren zaten we uiteindelijk aan de koffie en op dat moment zag ik dat ik een oproep voor reanimatie had gekregen via Hartveilig.nu. Ook kreeg ik een mail waarin ik mijn verhaal kon vertellen. Aangegeven dat ik verder NIEMAND had gezien met een AED of voor reanimatie.

Ik kreeg dus bovenstaande als antwoord!! Het slachtoffer lag op 750 meter afstand van de AED vandaan, vandaar geen oproep!! 

Dus: voor degene die in het buitengebied wonen en denken er goed aan te doen om met 'de buurt' een AED aan te schaffen.......helpt dus niet als je er te ver vandaan woont!!!!

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie