Modiform maakt van gerecycled kunststof producten voor kwekers.
Modiform maakt van gerecycled kunststof producten voor kwekers. Modiform

‘Recycling zit in ons dna’

24 augustus 2022 om 17:07 Zakelijk

LEUSDEN De materialenkringloop rond maken, dat is waar Modiform al jaren naar streeft. En daar is het bedrijf dat kweek-en transporttrays en potten en packs voor de tuinbouwsector maakt, inmiddels al heel ver mee. Modiform gebruikt vrijwel alleen nog maar gerecycled kunststof. Maar het sterk groeiende bedrijf heeft meer ambities.  

Modiform werd begin jaren 80 opgericht door Jan van Heugten sr als een voortzetting van PJ Recycling, het bedrijf waarmee hij kunststof afval verwerkte tot herbruikbaar granulaat. Van Heugten was zijn tijd dus al ver vooruit met zijn familiebedrijf waar hij inmiddels is opgevolgd door zijn beide zonen, Jan en Dick. ,,Duurzaam ondernemen zit echt in het dna van Modiform, het is de kracht van het bedrijf”, beaamt algemeen & financieel directeur Peter Linthorst. ,,Van gerecyclede kunststof granulaat korrels kun je hele mooie producten maken. Je moet alleen wel zorgen dat je de juiste mix gebruikt, want plastic kan niet oneindig gerecycled worden. Dan loopt de kwaliteit terug. Daarom wordt al het granulaat hier getest, want ons eindproduct moet natuurlijk goed zijn.”

Met dat eindproduct is Modiform marktleider in Europa en levert het aan klanten in ruim vijftig landen. Het heeft meerdere vestigingen waar in totaal zo’n 350 mensen werken en waar 24 uur per dag wordt geproduceerd. Linthorst: ,,In Leusden maken we kweektrays, in Scherpenzeel potten en transporttrays en in Roosendaal folie. Verder is er in Renswoude een opslaglocatie en in Frankrijk een fabriek waar we met een andere techniek, spuitgieten, wat stevigere potten maken.”

GEEN AFVAL, MAAR GRONDSTOF In de fabrieken wordt gewerkt met volledig recyclebare afvalstromen. Afgekeurde producten en restmateriaal gaan in de shredder en daar wordt weer granulaat van gemaakt voor nieuwe producten. Omdat een groot deel van de producten recyclebaar is, worden die na gebruik weer zo veel mogelijk teruggehaald bij klanten, zegt Linthorst. ,,Kwekers krijgen ook een vergoeding voor het materiaal dat terugkomt, want dat heeft waarde. Voor ons is het geen afval, maar grondstof.”

HORIZON2025 Om de duurzame ambitie van Modiform steviger vorm te geven heeft het Horizon2025 ontwikkeld, een strategie waarbij het bedrijf ernaar streeft om in 2025 geen nieuw plastic meer te gebruiken in het productieproces. Ook wordt hierbij gekeken naar zaken als energieverbruik en transport. Linthorst: ,,Twee jaar geleden begonnen we met Horizon2025, waarmee we duurzaamheids- en rendementsverbetering willen realiseren. Ons personeel, onze klanten en onze partners spelen hierin een essentiële rol. Verbinding tussen collega’s is daarbij belangrijk en daarom begonnen we verschillende uitwisselingsprojecten. Daarnaast starten we met een vitaliteitsprogramma voor collega’s, want we willen slim én gezond kunnen werken.”  

INNOVATIE Samenwerking, innovatie en het delen van kennis zijn van belang om het sluiten van de materialenkringloop te realiseren, weet Linthorst. ,,Dan gaat het om het detecteerbaar maken van materialen zodat onze producten teruggehaald kunnen worden uit het pmd afval. Of door minder kunststof te gebruiken bij bepaalde producten of het ontwerp aan te passen, zoals bij onze zeshoekige potten waardoor je er meer per vierkante meter in de kas kan plaatsen. Met dit soort oplossingen houden onze business developers en onze afdeling product management zich volop bezig. Zo introduceerden we onlangs ook nieuwe verpakkingen van papierpulp voor online bestellingen van consumenten. Die potten kunnen bij het oud papier, maar zijn ook composteerbaar en kunnen zelfs gewoon mee de tuin in. Van design en productie tot recycling, wij hebben alles onder één dak.” 

Dit artikel wordt u aangeboden door Modiform.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie