Afbeelding
Foto: Pexels

Wanneer moet ik een APK laten uitvoeren?

25 april 2023 om 10:48 Partnercontent

Zelfs de meest voorzichtige bestuurder kan niet voorspellen wat er na verloop van tijd met zijn auto zal gebeuren, dus een jaarlijkse APK is essentieel om eventuele onderliggende problemen met jouw auto op te sporen - het zal je verbazen hoeveel er mis kan gaan terwijl je rijdt. Maar dan is er de vraag: wanneer de APK uitvoeren?

Wat zijn de regels bij een APK-keuring?

Nu je weet wanneer het tijd is voor een APK-keuring, moet je ook op de hoogte zijn van de voorschriften en regels. In het algemeen moet een APK-keuring worden uitgevoerd door een gekwalificeerde monteur of technicus in een door de overheid erkend keuringscentrum en elk onderdeel moet voldoen aan bepaalde veiligheidsnormen. Er zijn drie belangrijke onderdelen die gecheckt worden bij de apk-keuring. De verkeersveiligheid, het milieu en de registratie van de auto.

Wanneer is het tijd voor de APK?

Het verschilt per auto wanneer de keuring moet worden uitgevoerd:

Voertuigen van na 1 januari 2005

  • Een benzine auto hoeft pas voor de eerste keer gekeurd te worden na 4 jaar, daarna twee keer om de 2 jaar en vervolgens elk opvolgend jaar;
  • Een dieselauto heeft de eerste APK na 3 jaar, daarna jaarlijks.

Voertuigen van voor 1 januari 2005

  • De keuringsplicht geldt pas na 3 jaar, en daarna jaarlijks;
  • Is jouw auto ouder dan 30 jaar, dan geldt een 2 jaarlijkse APK; voor auto’s die geregistreerd zijn voor 1 januari 1960 geldt geen keuringsplicht meer.

Maak nu jouw afspraak!

De APK-keuring is dus een belangrijke keuring die ervoor zorgt dat voertuigen veilig en verantwoord de weg op gaan en blijven. Het is verplicht om de keuring te laten uitvoeren en het keuringsrapport dient als bewijs van de goedkeuring. Maak daarom vandaag nog een afspraak bij een erkend keuringscentrum bij jou in de buurt en laat jouw auto controleren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie