Afbeelding
Juridische hulp

Familiekwesties? Raadpleeg een gespecialiseerde advocaat

3 september 2021 om 09:23 Partnercontent

U kunt in aanraking komen met het familierecht bij problemen in uw privé-situatie. Een rechtsgebied dat deels is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek en ook bekend staat als personen- en familierecht. Echtscheiding, de ontbinding van een geregistreerd partnerschap en de verbreking van een samenleving, vallen onder het familierecht. Hetzelfde geldt voor het erkennen van kinderen, geschillen over het ouderschapsplan en het afwikkelen van huwelijkse voorwaarden. Voor juridische hulp bij een van deze situaties kunt u terecht bij een advocaat die is gespecialiseerd in het personen- en familierecht. Die kan u tevens bijstaan bij vragen over  kinder- of partneralimentatie, uithuisplaatsingen en toezichtsvormen. Het is raadzaam om advies in te winnen van een familierecht advocaat wanneer u te maken krijgt met een van bovengenoemde zaken.

Personen- en familierecht

Een aantal belangrijke regels met betrekking tot het familierecht is opgenomen in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Deze regels  zijn ook in Nederland van grote invloed. Het personen- en familierecht richt zich op verschillende vormen van familiebetrekkingen, waaronder: geboorte, bescherming van personen en het huwelijk en echtscheiding. Bepaalde familierecht wetgeving is aan veranderingen onderhevig, zoals de regelingen omtrent het gezinsleven. In 2009 is bijvoorbeeld de regeling voor het verplicht ouderschapsplan ingevoerd. Deze regeling stelt tevens het gelijkwaardig ouderschap als wettelijk uitgangspunt. Een ander voorbeeld van een wijziging heeft betrekking op het voortduren van gezamenlijk gezag van ouders over hun kind na echtscheiding en werd in 1998 van kracht. In 2018 kwam de beperkte gemeenschap van goederen in de plaats van de algehele gemeenschap van goederen.

Ouderschapsplan

Wanneer u en uw partner bijvoorbeeld hebben besloten om te gaan scheiden, kan een familierecht advocaat u op de juiste manier ondersteunen bij deze verdrietige gebeurtenis. U kunt er namelijk van op aan dat die volledig bekend is met de laatste ontwikkelingen binnen het familierecht. Bij echtscheiding dient de advocaat een verzoekschrift bij de rechtbank in te dienen. Als er kinderen bij de scheiding zijn betrokken, is het noodzakelijk om een ouderschapsplan op te stellen. De zorgregeling voor het kind of de kinderen is een van de afspraken die wordt vastgelegd in dit plan.

Juridische hulp

Voor juridische hulp rondom: samenlevingsvormen, echtscheiding, afstamming, burgerlijke stand, ouderlijk gezag en voogdij, kunt u een advocaat raadplegen die is gespecialiseerd in het familierecht. Deze advocaat kan u bij scheiding tevens helpen met bijvoorbeeld: kinder- of partneralimentatie, de afwikkeling van vermogen bij scheiding en de verevening van pensioen bij scheiding. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie