Midas Dekkers, bevlogen als altijd.
Midas Dekkers, bevlogen als altijd. Foto Rinus van Denderen

Midas Dekkers op Schrijversavond: 'Laat de natuur met rust'

20 maart 2018 om 08:45 lokaal

WOUDENBERG/SCHERPENZEEL Meer dan 220 mensen kwamen maandag 12 maart af op de Schrijversavond van de Rotary Scherpenzeel-Woudenberg in samenwerking met de bibliotheken. Passend bij het boekenweekthema natuur sprak dit jaar bioloog en schrijver Midas Dekkers in Hotel-Restaurant Schimmel in Woudenberg.

Joke van der Heide

Door Elske van de Fliert, voorzitter van de Rotary, werd Dekkers geïntroduceerd als iemand die gekke dingen toegankelijk maakt. In zijn laatste boek 'Volledige vergunning' heeft hij bijvoorbeeld de natuurlijke habitat van de bruine kroeg onderzocht. ,,Ik had de mazzel dat mijn vader een café had op het Muntplein. Daar ben ik opgegroeid. Dat vonden mensen zielig voor mij. Ik niet, ik had heel veel ooms en tantes en leerde iets van het leven. Ik haalde bijvoorbeeld veel geld op voor mijn rapport. Met slechte cijfers liet ik het pas zien als de klanten meer gedronken hadden."

THUISKOMEN Een bruin café is thuiskomen voor Dekkers. ,,Ik verzamel cafeetjes, zoals andere mensen vogels verzamelen. Het zegt iets over hoe leuk het vroeger was. In de kroegen vlooien de mensen elkaar als apen op een rots." Dekkers vindt het jammer dat de bruine kroeg aan het uitsterven is. Een café is volgens hem een ideale mensengemeenschap. Hij begrijpt de uitspraak dat het gezin de hoeksteen van de samenleving is dan ook niet. ,,Je kan geen muurtje metselen met alleen maar hoekstenen."

Als bioloog ziet Dekkers mensen als dieren. ,,Darwin leerde ons al dat de mens niet heel bijzonder is, maar gewoon een beestje. Desmond Morris leerde ons dat we een kale aap zijn." Met gevoel voor humor bekritiseerde Dekkers deze kale aap en zijn liefde voor de natuur. Hij liet de aanwezigen fijntjes weten wat hij vindt wat met de natuur moet worden gedaan, namelijk vooral met rust laten. Hij doelde daarmee op de gang van zaken rond de Oostvaardersplassen, waar paarden en runderen onder druk van de publieke opinie worden bijgevoerd. Die dieren zijn in zijn ogen echter helemaal geen wild. Óf boeren zouden het landschap moeten beheren, óf de wolf moet worden ingezet, zodat de natuur daar echt zijn gang kan gaan. Dekkers zei op de voor hem aanstekelijk grappige wijze best bereid te zijn de bewegwijzering voor de wolf vanuit Duitsland naar Flevoland uit te willen zetten. Zijn conclusie was dat elke poging om de natuur te bevriezen tégen de natuur is.

GENIETEN Dekkers hekelde ook de nieuwe manier waarop de mens 'geniet' van de natuur. Door in een luie stoel te kijken naar natuurprogramma's op tv. Of, als de mens dan toch naar buiten gaat, als hardloper in een vel gekleurd trainingspak dat dieren afschrikt. En dan ook nog eens in een natuurgebied waar een hek om staat. Over de camera's die voor de kijkers in nestkastjes van vogels worden geplaatst vroeg hij verbaasd: ,,We zetten toch ook geen camera in de slaapkamer van de buurvrouw?"

Elske van de Fliert sloot af met de uitnodiging om op 16 juni met de Rotary door de natuur te lopen.

Midas Dekkers schittert in een bomvolle zaal op de Schrijversavond.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie