Afbeelding
Joke van der Heide

4 mei Herdenking: 'Dit verhaal maakt mij stil'

6 mei 2019 om 11:59 lokaal

WOUDENBERG In de Dorpskerk en later bij het oorlogsmonument aan de Voorstraat kwamen zaterdag 4 mei veel Woudenbergers samen om te gedenken en stil te staan bij al die mensen die hun leven voor de vrijheid hebben gegeven.

Joke van der Heide

De bijeenkomst in de Dorpskerk werd geopend door de coördinator van de 4 mei herdenking, Paul Hoogers. Hij schetste dat naast de vreugde en dankbaarheid dat de oorlog op 4 mei 1945 voorbij was er ook verdriet was en het besef dat dit niet vergeten mag worden. ,,Daarom herdenken wij alle mensen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid."

Dominee Marten Jan Kooistra, voorganger PKN Gemeente De Voorhof, vulde aan dat de herdenking sinds 1987 niet meer alleen gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar om alle Nederlandse burgers en militairen die zijn overleden bij oorlogssituaties en vredesmissies. ,,Vanavond lopen wij de stille tocht en zijn wij 2 minuten stil voor de mensen die hun leven hebben gegeven voor vrede en gerechtigheid voor een wereld waarin er hoop is. Vrede is een enorm groot goed. Oorlog en dictatuur lijken misschien de ver van mijn bed show, maar we merken dat deze soms heel dichtbij komen."

IN VRIJHEID KIEZEN Voor Omar Alkassar is dat zeker het geval door zijn ervaringen in zijn geboorteland Syrie. Samen met Yara van Elteren won hij als groep 8 leerling van de Jan Ligthartschool de gedichtenwedstrijd. Hij maakte indruk met zijn gedicht over 'In vrijheid kiezen'. Hierin herdenkt hij zijn leven in Syrië en hoe blij hij is dat hij nu in vrijheid kan kiezen, iets wat in het door oorlog geteisterde Syrië niet mogelijk was. Op zijn jonge leeftijd benadrukt hij het belang van herdenken voor onze geschiedenis en voor de mensen die hebben gestreden. Het gedicht van Yara van Elteren sloot aan bij het verhaal van dominee Marten Jan Kooistra en ging over hoe belangrijk hoop is. Dat je dat nodig hebt als er strijd is, want dan weet je dat het goed komt.

PERSOONLIJKE VERHALEN Het besef dat we niet mogen vergeten, realiseer je door verhalen te vertellen wat mensen hebben meegemaakt. Burgemeester Titia Cnossen vertelde tijdens de herdenking het verhaal van Wil Henken. Op 19 maart 1945 viel er een bom op het huis van de familie Henken. Wil was naar school in Scherpenzeel. Toen zij de dreun hoorde zij ze meteen: ,,Dat is bij ons." Het gezin was op 17 maart net teruggekeerd naar hun eigen huis. Haar vader verloor zijn vrouw en drie kinderen. Pas in 2018 vertelde Wil haar verhaal. ,,Eindelijk kon zij haar hart luchten. Dit verhaal maakt mij stil", zei de burgemeester.

Na de bijeenkomst in de Dorpskerk vertrokken het college van B&W, nabestaanden, raadsleden, groep 8 leerlingen van de Jan Lighthartschool en andere belangstellenden onder begeleiding van de scouting in een stille tocht richting het Oorlogsmonument aan de Voorstraat. De twee minuten stilte werden door Harmoniegezelschap Fidelio afgesloten met het Wilhelmus. Door de burgemeester, voorzitter van het Oranje Comité Wil ter Maaten, nabestaanden en twee leerlingen werden er kransen gelegd bij het monument.

Ellie Kuper, Fotokring Flits
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie