Van links naar rechts: Michel Hardeman, marielle van Kolfschoten, Marjolein van Elteren, Dana Wams, Elly van Oosterom, Arie Lengkeek, Carlijn de Smit, voor Wils van de Steen.
Van links naar rechts: Michel Hardeman, marielle van Kolfschoten, Marjolein van Elteren, Dana Wams, Elly van Oosterom, Arie Lengkeek, Carlijn de Smit, voor Wils van de Steen. Joke van der Heide

Wat betekent Europa voor Woudenberg?

1 mei 2019 om 06:47 lokaal

WOUDENBERG In de aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei houden CU, CDA, PvdA-GroenLinks en SGP maandag 13 mei een politieke avond in het Sportcafé van De Camp. Door rondetafelgesprekken met vier Woudenbergse ondernemers en vier europarlementariërs willen de organisatoren concreet maken wat Europa betekent voor Woudenberg.

Een initiatief van alle Woudenbergse politieke partijen, met naast 'politieke gezichten' ook drie jongeren: Mariëlle van Kolfschoten en Carlijn de Smit van het CDJA en Dana Wams van PvdA-GroenLinks. Zij denken graag mee. Dana Wams: ,,Wij hebben allemaal met Europa te maken. Er wordt veel geregeld dat invloed heeft op ons land en op Woudenberg. Dus ook als je het niet eens bent met het Europese beleid is het verstandig om dit met je stem aan te geven. Met de rondetafelgesprekken willen we zichtbaar maken wat er in Europa gebeurt. De Europese Unie brengt ons ook veel goeds.”

GOEDKOOP BELLEN Elly van Oosterom (CU) voegt hieraan toe: ,, De wereld is groter dan Woudenberg. Als we met alle landen de krachten bundelen, hebben we een belangrijke stem in de wereld.” Als concrete positieve voorbeelden van de Europese Unie noemt Wils van der Steen (PvdA-GroenLinks) het goedkope telefoonverkeer in Europees verband, de euro en het handelsverkeer.”

Veel Woudenbergse ondernemers zijn in het handelsverkeer afhankelijk van Europa. Dat geldt vooral voor de agrarische- en de transportsector. Sectoren die zorgen voor werkgelegenheid. Twee van de deelnemers aan de rondetafelgesprekken zijn ondernemers uit deze sectoren. Directeur Henk van Bentum van internationaal transportbedrijf H.J. van Bentum zal vertellen hoe hij dagelijks geconfronteerd wordt met de brexit en hoe zijn klanten hier mee te maken hebben. Dan komt de brexit ineens dichtbij, stellen de organisatoren. Vanuit de agrarische sector zal Ben Appeldoorn zijn visie geven op Europa.

DUURZAAMHEID De andere twee deelnemers zijn Elske van de Fliert en Chris van Lit. Elske van de Fliert is actief op het gebied van duurzaamheid. Met haar bedrijf Zero-0 noemt zij zichzelf de grondlegger van het CO2-afslankprogramma voor wagenparken en mobiliteit. De vierde deelnemer, Chris van Lit, is directeur van B3partners, een grote speler op het gebied van software voor gemeenten en provincies. Hun inbreng gaat over der vraag in hoeverre Europa belangrijk is voor de digitale wereld en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Volgens een setting vergelijkbaar met De Wereld Draait Door gaan in twee ronden steeds twee ondernemers met twee Europarlementariërs van CDA, CU/SGP, PvdA-GroenLinks en VVD met elkaar in gesprek. De gesprekken worden geleid door Arie Lengkeek, stadionspeaker voor IJsselmeervogels, FC Utrecht en de KNVB.

De avond is gratis en is vanaf 19.30 tot 21.30 uur in het sportcafé van De Camp.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie